Algemeen

Bianca Holst presenteert stadsdichtersbundel “Overal poëzie in ’t Oldambt”

- advertentie -

Nieuw-Scheemda – In ‘De Leeuwenborg’ in Nieuw Scheemda op zondag 28 november van 13.30 tot 16.30 uur is iedereen die de dichtkunst een warm hart toedraagt,  van harte welkom bij de feestelijke dichtersmiddag waar het eerste exemplaar van ‘Overal Poëzie in ’t Oldambt’ aan wethouder Jurrie Nieboer zal worden overhandigd.

- advertentie -

Met die titel maakt Bianca Holst meteen duidelijk wat haar missie is. Ze wil dat poëzie in alle gaten en hoeken van onze gemeente zichtbaar en voelbaar wordt. Zomaar wat verdwaalde dichtregels op de toiletten in de Klinker. Haiku’s op bankjes in het park.

Poëzie zou veel meer een gewoon onderdeel moeten zijn van het leven van alledag, zegt ze. Vurig pleit zij voor poëzie in het onderwijs en in de zorg, maar ook in het buiteninterieur zou de dichtkunst prominenter aanwezig
moeten zijn. Bianca: ‘Een gedicht raakt diep ook door de schoonheid van de taal. Wat je met taal kunt doen vind ze boeiend en dichters die het cliché vermijden vind ze inspirerend, ze geven inzicht. Een gedicht kan aan het lachen maken of tot tranen toe beroeren. Goede Poëzie brengt je op ideeën, schildert de wereld in woorden, poëzie laat de taal zingen, het laat ’t je voelen, aldus Bianca Holst. Poëzie geeft kleur.

In vroeger tijden had de dichter een belangrijke functie. Wat er ook gebeurde of plaatsvond in een gemeenschap, ‘hij’ was erbij voor een kwinkslag, kritische noot, zweepslag of juist verzachting. Het was gebruikelijk een dichter te vragen om een poëtisch portret te maken voor een geliefde of om voor te dragen op uitvaarten en bruiloften dat is ook de functie van een stadsdichter. Bianca was stadsdichter van ’t Oldambt van juni 2018 tot juni 2020 en heeft in die vruchtbare jaren ervaren hoe je met poëzie verbindingen kunt weven tussen soms vastzittende werelden.

Ze vond het een eer om in opdracht van de gemeente gedichten te mogen maken en voor te dragen. Ze vond
het een waardevolle, leerzame periode en een verrijking voor haar leven. De reacties van lezers en toehoorders
waren hartverwarmend. Ze kwam op plekken waar ze niet van had kunnen dromen en ze is nog meer doordrongen geraakt van het belang van poëzie. Die boodschap wil ze graag meegeven aan Richard Nobbe de vorig jaar benoemde vierde stadsdichter van ‘t Oldambt bij de openbare overdracht op 28 nov.

Met haar stadsdichtersbundel ‘Overal poëzie in ’t Oldambt’ vol goed geschreven poëzie gaat Bianca Holst op pad om voor te dragen in de regio en mensen te stimuleren zelf te gaan schrijven. Dichten doet ze niet alleen, ze was o.a. ook de initiator van het ‘Dichter Bie Ons’ dichterscollectief en organiseerde poëzie evenementen en dichters-avonden. Dichters ontmoeten elkaar iedere eerste zaterdag om 10.00 uur in het dichterscafé in de bibliotheek van Winschoten. Ze deelt het plezier en de noodzaak van het zelf schrijven. Verder doet zij een oproep aan alle – bij het collectief aangesloten en nog wild loslopende – dichters om vooral actief bezig te gaan met het verspreiden van poëzie.

- advertentie -

Sta op als dichter en laat je horen. ‘Ga samen voordragen bij bejaarden, laat je uitnodigen op verjaardagen en festivals en op scholen en doe wat je niet laten kunt!’ Kom naar de feestelijke dichters-middag met drankje en hapje u aangeboden door de gemeente. Er treden 16 dichters op en een aantal muzikanten hebben gedichten op muziek gezet. Op zoek naar een mooi decembercadeau? Koop dan deze unieke stadsdichtersbubdel tijdens de middag.

- advertentie - 

Locatie: De Leeuwenborg,
Pastorieweg 14 9943 TG Nieuw Scheemda
Tijd: zondag 28 november van 13.30 tot 16.30 uur.
Reserveren bij: ankie.grooten@ziggo.nl
Er worden de dan geldende corona regels nageleefd

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button