Regionaal nieuws

Lening voor bij- en omscholing populairst in Groningen

Groningen – Groningers maken steeds vaker gebruik van een kredietregeling om bij- en omscholing te financieren. Vorig jaar ontvingen inwoners van het postcodegebied 9000-9999, dat grotendeels in de provincie Groningen valt, 45,6% meer levenlanglerenkredieten dan twee jaar daarvoor. In geen enkele regio was deze stijging zo sterk. Dit blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius, dat cijfers over de levenlanglerenkredietregeling opvroeg via een Wob-verzoek bij DUO.

- advertentie - 

Nederlanders die geen recht (meer) hebben op gebruikelijke studiefinanciering, kunnen sinds 2017 beroep doen op het ‘levenlanglerenkrediet’. Het krediet biedt kansen aan Nederlanders die op latere leeftijd willen doorleren op mbo-, hbo- of wo-niveau.

Meeste animo voor krediet in Groningen
Groningers maken het vaakst gebruik van de regeling: in postcodegebied 9000-9999 werden in 2020 in totaal 26,1 kredieten toegekend per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt veel hoger dan het landelijk gemiddelde van 20 kredieten per 10.000 inwoners. Dit komt mogelijk door het beperkte aantal vacatures in het noorden van het land. Door om- en bijscholing vergroten werkzoekenden hun kansen op de arbeidsmarkt.

In de regio Noord-Limburg, Zuid-Gelderland en Midden- en Oost-Brabant (postcodegebied 5000-5999) ontvingen inwoners in 2020 de minste leningen: 13,5 per 10.000 inwoners.

Steeds meer Nederlanders willen doorleren
In 2021 nam de populariteit van het levenlanglerenkrediet verder toe: in de eerste helft van het jaar ontvingen namelijk al 14.651 Nederlanders een levenlanglerenkrediet. Het aantal verstrekte leningen lag hiermee al bijna op het niveau van heel 2020, toen ruim 16.000 Nederlanders het krediet ontvingen.

Vaakst krediet voor hbo-studies
Vorig jaar gebruikten Nederlanders het levenlanglerenkrediet het vaakst om een hbo-studie (73%) te bekostigen. Om- en bijscholers willen opvallend minder vaak een studielening voor een wo-studie (24%) of mbo-bol opleiding (3%).


Nu u hier toch bent... Heeft u de OldambtNu.nl app al gedownload op uw telefoon? Zo niet, lees hier meer en download hem snel!
 
- advertentie - 
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button