Algemeen

Treinstation in Winschoten voorzien van een AED

- advertentie -

Winschoten – ProRail en NS plaatsen ook een AED op station Winschoten. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal zijn er straks 715 AED’s op de stations te vinden. Uiteindelijk krijgen alle stations een AED. De aftrap hiervoor was afgelopen zomer in Culemborg.

- advertentie -

ProRail en NS plaatsen ook een AED op station Winschoten. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal zijn er straks 715 AED’s op de stations te vinden. Uiteindelijk krijgen alle stations een AED. De aftrap hiervoor was afgelopen zomer in Culemborg.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Landelijk dekkend netwerk
Tot voor kort waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dit vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

In Groningen krijgen de 27 stations die nog geen AED hebben dit jaar een AED, Winschoten is daar één van. Hier wilden we een reanimatietraining aanbieden. Deze kon echter vanwege de huidige Covid regels geen doorgang vinden. De eerste 10 stations in Groningen zijn al voorzien en de andere stations verwachten we dit jaar te kunnen plaatsen.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: OldambtNu.nl

Levens redden
Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur ProRail: “Ik ben vooral heel erg blij met de plaatsing van AED’s hier en op andere plekken in de regio. Met de nieuwe AED hebben mensen op en in de omgeving van het station een grotere kans op overleving bij een hartstilstand. Dat geeft een veilig gevoel. Met dank ook aan de vrijwilligers van HartslagNu die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die 24/7 beschikbaar zijn om levens te redden.”

- advertentie - 

Ook voor de omgeving
Op maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar en aangemeld is bij het oproepsysteem HartslagNu. Maarten Haverkamp, regiodirecteur NS: “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station. Belangrijk is wel dat mensen zich aanmelden bij HartslagNu!”.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

Jurrie Nieboer, wethouder in Oldambt: “Als gemeente stimuleren we dat er meer AED’s buiten worden opgehangen, zodat ze altijd beschikbaar zijn. Het vergroot de overlevingskans van mensen die een hartstilstand krijgen. Ik ben daarom blij dat ook ProRail en NS een bijdrage leveren aan een dekkend AED-netwerk in Oldambt.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button