Weerbericht

Flink pak sneeuw en ijzig koud dit weekend!

- advertentie -

Landelijk – Koning winter trekt komend weekend via het noordoosten het land in. De temperaturen gaan dalen, maar tegelijkertijd trekt ook een neerslaggebied vanuit het zuiden naar het noorden. Op veel plaatsen gaat het sneeuwen, maar in het overgangsgebied is ook grote kans op ijzel. In dit weekend weerbericht lees je alles wat je komend weekend kan verwachten.

- advertentie -

Zaterdag is een overgangsdag tussen het zachte weer van deze week en het koudere weer dat gaat komen. Vanuit het noordoosten breidt koude lucht zich over het land uit. Tegelijkertijd nadert vanuit het zuidoosten een neerslaggebied. In eerste instantie is de temperatuur overal nog boven het vriespunt en in het zuiden kan het nog 6-7 graden worden. In Groningen wordt het maximaal 1 graad, maar in de middag gaat het kwik geleidelijk onderuit.

Regen overgaand in sneeuw
De neerslag valt in het zuiden als regen, maar hoe noordelijker de neerslag komt, des te winterser de neerslag is. In het overgangsgebied tussen sneeuw en regen is grote kans op ijzel. De kans op ijzel is het grootst in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. In het zuiden van Limburg valt ‘gewoon’ regen.

Er steekt een stevige oostenwind op en zeker in het noorden is het erg onstuimig met een (vrij) krachtige wind en is sprake van een sneeuwjacht. Op de Wadden komt een harde tot stormachtige wind te staan en is kans op een heuse sneeuwstorm. Bovendien is sprake van driftsneeuw en kan de sneeuw ophopen. Bovendien is sprake van driftsneeuw en kunnen sneeuwduinen ontstaan.

Sneeuwrijke zondag
Zondag is het ronduit winters met op uitgebreide schaal sneeuw. In grote delen van het land valt 5-10 cm sneeuw en in het midden van het land wordt op veel plaatsen 15-20 cm verwacht. Vooral rond de Veluwe en in het oosten is kans op een dik pak sneeuw van 25 tot misschien 30 cm. De temperatuur is tijdens sneeuwval -2 tot -5 graden. De stevige oostenwind neemt iets in kracht af, maar het blijft ijzig koud met een gevoelstemperatuur rond -10 graden. Ook zijn nog sneeuwduinen mogelijk.

Kleed je dan ook dik aan als je van de sneeuwpret gaat genieten. Ook volgens de geldende RIVM-regels kunnen natuurlijk sneeuwpoppen gemaakt worden en ook een sneeuwballengevecht is geen probleem. Naar buiten gaan is alleen maar gezond, maar denk aan de anderhalve meter!

In het zuid(oost)en is ook in de nacht naar zondag en zondagochtend nog kans op ijzel. Het kan dan in het zuiden behoorlijk glad worden op de wegen door een dikke laag ijs. In Noord-Brabant en het noorden van Limburg liggen de temperaturen rond het vriespunt. In het uiterste zuiden van Limburg valt regen en is het 3-4 graden boven nul.

Wees voorbereid op overlast!
Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw, de sterke wind en flinke ijzel in het zuiden raden we sterk af om de weg op te gaan. Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg. Het is zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button