Weerbericht

Grootste kans op tijdelijk sneeuwdek: let op gladheid

- advertentie -

Landelijk – In grote delen van het land valt vanavond en aan het begin van de nacht enige tijd natte sneeuw en op sommige plaatsen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. De grootste kans op een witte wereld is voor de oostelijke delen van het land. Zowel vannacht als morgenochtend kan het plaatselijk glad zijn, ook als er geen sneeuw (meer) ligt.

- advertentie -

Na een grotendeels droge, maar grijze, dag begint het aan het einde van de middag in het westen licht te regenen. De neerslag trekt vanavond oostwaarts over het land.

Halverwege de avond gaat de neerslag landinwaarts steeds meer over in natte sneeuw en als het wat harder sneeuwt kan het deels blijven liggen. De kans op vorming van een sneeuwdek in Zeeland en langs de westkust is uiterste klein. Elders in de westelijke helft van het land is de kans al iets groter, maar houdt een eventueel sneeuwdekje van 0-2 cm maar heel kort stand.

Grootste kans op tijdelijk sneeuwdek in het oosten
In grote delen van het land valt vanavond en aan het begin van de nacht enige tijd natte sneeuw en op sommige plaatsen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. De grootste kans op een witte wereld is voor de oostelijke delen van het land. Zowel vannacht als morgenochtend kan het plaatselijk glad zijn, ook als er geen sneeuw (meer) ligt.

Na een grotendeels droge, maar grijze, dag begint het aan het einde van de middag in het westen licht te regenen. De neerslag trekt vanavond oostwaarts over het land.

Halverwege de avond gaat de neerslag landinwaarts steeds meer over in natte sneeuw en als het wat harder sneeuwt kan het deels blijven liggen. De kans op vorming van een sneeuwdek in Zeeland en langs de westkust is uiterste klein. Elders in de westelijke helft van het land is de kans al iets groter, maar houdt een eventueel sneeuwdekje van 0-2 cm maar heel kort stand.

- advertentie -

Grootste kansen witte wereld voor Oost-Nederland
De beste kansen op een tijdelijk witte wereld zijn voor Limburg, het (uiterste) oosten van Noord-Brabant, de oostelijk helft van Gelderland (inclusief de hogere delen van de Veluwe), Overijssel, Drenthe en Groningen. Als het even goed doorsneeuwt kan in deze delen van het land een sneeuwdek van 0-3 cm ontstaan.

- advertentie - 

Hierbij zijn de kansen op een sneeuwdek van zo’n 3 centimeter het grootst voor de Veluwe, de regio rond Nijmegen en Limburg.

Gladheid
Dat het bij sneeuwval glad kan zijn zal niemand verbazen. Als er sneeuw op de weg ligt zullen weggebruikers hier automatisch alert op zijn.

Gevaarlijker is de eventuele gladheid later in de nacht en morgenochtend. Na het neerslaggebied volgen opklaringen. Bij een luchttemperatuur rond 1 graad boven nul kan de weg lokaal afkoelen tot rond of net onder het vriespunt. Hierdoor is kans op bevriezing van natte wegen. De kans hierop is het grootst op bruggen en viaducten, maar lokaal kunnen ook gewone wegen (op beschutte plekken) glad worden.

Nacht naar woensdag opnieuw kans op sneeuw?
Na een grotendeels droge dinsdag met behoorlijk wat zon volgt dinsdagavond opnieuw neerslag. Zoals het er nu voorstaat valt hieruit in de zuidwestelijke helft van het land voornamelijk regen. In het noorden en oosten is opnieuw kans op natte sneeuw. Vooral in het oosten van Friesland, Drenthe en Groningen kan de sneeuw opnieuw tijdelijk blijven liggen met een sneeuwdek van 0-2 cm tot gevolg. Als het tot een sneeuwdekje komt smelt dit woensdagochtend snel weg.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button