Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

Bedrijventerrein Reiderland gaat elektriciteitsnetwerk slimmer gebruiken

- advertentie -

Winschoten – De ondernemers op bedrijventerrein Reiderland willen hun bedrijven graag verduurzamen. Ze lopen daarbij tegen problemen aan, omdat het elektriciteitsnetwerk niet zwaar genoeg is. De kosten van het verzwaren van het netwerk zijn zo hoog, dat ze niet terugverdiend kunnen worden.

- advertentie -

Daarom besloot het college van Oldambt in 2019 om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een slim elektriciteitsnetwerk. Uit het onderzoek bleek dat er twee oplossingen zijn voor het probleem. Met deze oplossingen zijn inmiddels geslaagde proeven uitgevoerd.

Transformatorstation
De eerste oplossing is te vinden in het beschikbaar maken van één transformatorstation voor meerdere bedrijven. Een transformatorstation is een knooppunt in een elektriciteitsnetwerk. Dit knooppunt zorgt ervoor dat de elektriciteit op de juiste spanning bij de gebruikers terecht komt. De meeste transformatorstations op het bedrijventerrein zijn van Enexis Netbeheer.

Een aantal ondernemers heeft een eigen transformatorstation. Enexis heeft in de vorm van een proef een transformatorstation van één van die bedrijven overgenomen en daarmee beschikbaar gemaakt voor meerdere bedrijven. Die proef leidde tot lagere kosten voor het bedrijf én voor Enexis. Door de proef kunnen de ondernemers meer duurzaam opgewekte energie zelf gebruiken en dan pas aan het netwerk leveren.

Proef herhalen
Na de eerste geslaagde proef, gaan meerdere ondernemers de proef herhalen. Dat betekent dat een aantal bedrijven die niet zoveel stroom gebruiken, een kleinere elektriciteitsaansluiting krijgen. Enexis is bereid om de transformatorstations van die bedrijven over te nemen, zodat ze door meerdere bedrijven gebruikt kunnen worden. Op die manier wordt het elektriciteitsnetwerk slimmer gebruikt.

Zonnepanelen slim aanleggen
De tweede oplossing gaat over het slim aanleggen van zonnepanelen. De ondernemers hebben een presentatie gekregen over hoe je zoveel mogelijk stroom opwekt door zonnepanelen in de juiste hoek en richting te plaatsen, wat de optimale afstand tussen de panelen is en hoeveel panelen je nodig hebt. Op deze manier kunnen de bedrijven hun aardgasverbruik flink verminderen of zelfs helemaal aardgasvrij worden, zonder dat het elektriciteitsnetwerk verzwaard hoeft te worden.

Vervolg
Gemeente Oldambt stelt de resultaten van het onderzoek en de resultaten van de eerste proef beschikbaar voor andere bedrijventerreinen die ook aan de slag willen met verduurzaming. Bedrijven die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen een e-mail sturen naar info@gemeente-oldambt.nl. Het onderzoek en de eerste proef zijn in opdracht van gemeente Oldambt uitgevoerd door L’orèl Consultancy uit Groningen in samenwerking met Enexis Netbeheer, MAIN Energie en Slagerij Hofman.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button