AlgemeenRegionaal nieuws

Winnaars 21ste Provinciale Vrijwilligersprijs bekend

- advertentie -

Groningen – De winnaars van de 21ste editie van de Provinciale Vrijwilligersprijs zijn bekend: Camping Polemonium, ZomerJazzFietsTour, Sociale Klussendienst Stip, Boy Nijgh Voetbalschool en Stichting (on)Gestoord. De prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Tjeerd van Dekken in de categorieën cultuur, jeugd, leefbaarheid, sport en zorg.

- advertentie -

De winnaars ontvingen een cheque van 3.000 euro. Door de maatregelen rond het coronavirus vond de uitreiking voor de tweede keer digitaal plaats. Zodra dat weer mogelijk is, overhandigt de gedeputeerde persoonlijk de prijzen en juryrapporten ook fysiek en op locatie aan de vrijwilligersorganisaties.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “De inzet van vrijwilligers is van grote maatschappelijke waarde voor onze provincie. Ik zie dat ook dit jaar weer terug bij de prachtige en hartverwarmende initiatieven op het gebied van cultuur, jeugd, leefbaarheid, sport en zorg. Het is en blijft een feit: vrijwilligers zijn het sociale cement van de Groninger samenleving!”

Camping Polemonium Opende
Camping Polemonium (categorie leefbaarheid) is in het korte tweejarig bestaan een nationaal begrip geworden. De 36 gastvrije vrijwilligers zorgen voor een onvergetelijke vakanties voor gezinnen die in armoede leven. Het bieden van een mooie vakantie-ervaring voor kinderen en even in een andere omgeving zijn, is belangrijk voor de gezinnen en daar zetten de vrijwilligers zich met hart en ziel voor in. De camping is all inclusive: overnachtingen, maaltijden en activiteiten worden voor niets aangeboden. De kampeerders kunnen leuke uitstapjes verwachten en er komen verhalenvertellers en muzikanten langs.

Het unieke van dit project is dat aan alle facetten van zorgeloos vakantie vieren gedacht is. De jury vindt het lovenswaardig hoe Polemonium met de inzet van enthousiaste vrijwilligers zoiets goeds neer kan zetten. De alles-in-1 formule voor minima vindt de jury een mooi sociaal initiatief. De vakantiegangers worden echt in de watten gelegd!

ZomerJazzFietsTour Reitdiepdal
Stichting ZomerJazzFietsTour (categorie cultuur) organiseert al sinds 1987 met ruim 150 enthousiaste vrijwilligers het eendaagse muziekfestival in de dorpen rond het Reitdiepdal. Op de fiets langs 26 boerenschuren, kerken en dorpen, om te luisteren naar actuele jazz en geïmproviseerde muziek. Jaarlijks genieten ongeveer 1.500 bezoekers van de fietstocht door het Groninger landschap en van de muziek uit binnen- en buitenland.

Het succes van de ZomerJazzFietsTour zit in de innovatieve kracht van het kernteam en de liefde die de vrijwilligers hebben voor de muziek en voor de omgeving. Het festival brengt de vrijwilligers van verschillende dorpen met elkaar in verbinding en laat de bezoekers zien hoe mooi het Groninger land is. Allemaal redenen waarom de jury zo enthousiast is over dit evenement. Het is een fantastisch cultureel feest voor alle deelnemers, muzikanten, de dorpen en de vrijwilligers!

Sociale klussendienst Stip Delfzijl
Jongeren bij Stip Delfzijl (categorie jeugd) helpen inwoners met vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ze ondersteunen ouderen bij een doktersbezoek, tuinonderhoud en kleine klusjes. Coördinatie en uitvoering van de klussen wordt door jongeren gedaan. Zo leren ze een breed werkveld kennen, doen ervaring op en dragen ze bij aan de leefbaarheid in de regio.

Stip Delfzijl heeft de regierol in de regio opgepakt om op een creatieve manier, samen met andere organisaties, werkervaring te bieden aan jongeren. Hierdoor kunnen ze aan hun studie én aan de leefbaarheid van de dorpen in de regio werken. De jury vindt het mooi dat dit initiatief is begonnen met volwassenen, en uitgegroeid is tot iets waar ook jongeren bij betrokken zijn. De jongeren maken op een laagdrempelige manier kennis met vrijwilligerswerk. Ze steken de handen uit de mouwen en pakken klussen aan: win-win!

Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaal
De Boy Nijgh Voetbalschool (categorie sport) geeft gratis voetbaltraining aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, door gekwalificeerde trainers. De vrijwilligers staan belangeloos op het veld en alle kinderen kunnen meedoen. Ook kinderen uit gezinnen voor wie een clublidmaatschap niet betaalbaar is. Samen sporten en bewegen is leuk en draagt bij aan de gezondheid en ontwikkeling van iedereen.

De jury vindt de inzet van de vrijwilligers fantastisch. Kinderen krijgen niet alleen de mogelijkheid om hun voetbaltalenten te ontwikkelen, maar bouwen ook aan hun sociale netwerk in een sportieve omgeving. Een waardevol project!

Stichting (on)Gestoord Groningen
(on)Gestoord (categorie zorg) organiseert middagen voor mensen met een GGZ-achtergrond. De vrijwilligers zorgen voor een warm welkom voor mensen die te maken hebben (gehad) met de geestelijke gezondheidszorg. De vrijwilligers gaan uit van gelijkwaardigheid en geven deze kwetsbare groep een gevoel van rust, veiligheid en acceptatie.

Door het delen van kennis tussen de vrijwilligers en de doelgroep wordt een positieve bijdrage geleverd aan de beeldvorming. De jury vindt dat deze vrijwilligers trots mogen zijn op de setting die er is gecreëerd. Een omgeving waarin mensen zichzelf durven zijn, hun verhaal kunnen doen of gewoon even ongestoord tot rust kunnen komen.

Aanmoedigingsprijs
De overige finalisten, Bab Ad-daar Groningen, Dorpshuis Baaiemerstee Bierum, Stichting Veur Noppes Stadskanaal, Fietsmaatjes Eemsdelta en Stichting Stuif es in ontvingen als aanmoedigingsprijs een bedrag van 1.000 euro. De Provinciale Vrijwilligersprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Met de prijs laat de provincie haar waardering blijken voor het vele vrijwilligerswerk in de regio. Voor alle inschrijvers is er ook een gratis online webinar van CMO STAMM: Vinden & Binden van vrijwilligers.

Uitslag op website
De uitslag van de Provinciale Vrijwilligersprijs 2021 is op de website van de provincie te zien, inclusief de introductievideo’s van de finalisten: www.provinciegroningen.nl/vrijwilligersprijs.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button