Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Partnerbijdragen (advertentie)

Yoga alleen voor slanke, lenige mensen? Echt niet!

- advertentie -

Landelijk – Veel mensen denken bij yoga gelijk aan jonge, slanke vrouwen met een hippe yoga broek aan. En hoewel er ongetwijfeld een heleboel vrouwen zijn die aan deze omschrijving voldoen die ook daadwerkelijk yoga beoefenen, zal je wanneer je een yogales gaat bijwonen gelijk opvallen dat de doelgroep in de praktijk veel meer diversiteit laat zien. Yoga is namelijk voor iedereen!

Van stijve hark naar lekker lenig

Een gebrek aan lenigheid is een veelgehoord argument om niet aan yoga te beginnen. Maar dat is eigenlijk alsof je zegt dat je maar geen rijlessen gaat nemen omdat je niet kunt autorijden. Juist voor mensen die wel wat meer flexibiliteit kunnen gebruiken is yoga een hele goede sport. Bij alle verschillende yogasoorten gaat het er helemaal niet om de houdingen perfect uit te voeren en ook is er geen vorm van competitie. Het gaat juist vooral over wat er van binnen allemaal gebeurt en wat jij kunt binnen jouw grenzen en mogelijkheden. Wanneer je als beginner start met yoga zul je al na een aantal lessen gaan merken dat je flexibiliteit verbeterd is.

Yogasoorten voor beginners

Wanneer je overweegt om voor het eerst een yogales te nemen kan het best even zoeken zijn voor welke les je dan moet kiezen. En hoewel je in principe overal mee kunt beginnen, zijn er toch een aantal soorten yoga die het meest geschikt zijn voor beginners. Dit zijn met name de yoga soorten die gericht zijn op ontspanning, in plaats van inspanning. Hahta yoga is een laagdrempelige vorm van yoga om mee te beginnen en wordt dan ook als de ideale beginners yoga gezien. Bij Hatha yoga leer je hoe je moet focussen op je ademhaling en je houding en ligt de focus op het sterker en soepeler maken van je lichaam. Een andere yogasoort die heel geschikt is voor beginners is Yin yoga. Deze vorm van yoga wordt ook wel restorative, oftewel herstellende, yoga genoemd. Bij Yin yoga staat ontspanning en rust centraal.

- advertentie -

Nooit te oud voor yoga
Tegenwoordig worden we steeds ouder. Het liefst willen we dat allemaal een beetje knap en gezond doen. Daar hoort ook een gezonde levensstijl met voldoende beweging bij. En hoewel oudere mensen nou niet bepaald bekend staan om hun soepele spieren is yoga juist voor oudere mensen een hele goede sport. Uiteraard heb je wel een beetje kracht nodig om een yogahouding vast te kunnen houden, maar met name wanneer je yoga op een bewuste wijze beoefent met aandacht voor de grenzen van je eigen lichaam, dan kun je op een veilige, gezonde en weinig belastende manier stijve en pijnlijke spieren en gewrichten sterker en soepeler maken.

Yoga voor mannen
Nog altijd is het overgrote deel van de yogabeoefenaars vrouw. Het lijkt erop dat mannen er toch de voorkeur aan geven om hun spieren in de fitnessruimte te kweken. Jammer eigenlijk, want het is een perfecte sport om je spieren sterker te maken, te werken aan je core, je stresslevel naar beneden te brengen en te detoxen. Bijkomend voordeeltje; het beoefenen van yoga schijnt ook nog eens een goede invloed te hebben op de kwaliteit van je seksleven. Dat is toch een win-win situatie!

Iedereen een yogi!

Er is geen twijfel over mogelijk; iedereen kan met een gerust hart een eerste yogales gaan volgen. Dat wil zeggen, als je geen onderliggende gezondheidskwalen hebt die ervoor zorgen dat het onverstandig is om je in allerlei bochten te wringen. Of je dus jong bent of oud, man of vrouw, lenig of een hark; iedereen kan aan de slag op een yogamatje.

Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button