Algemeen

Acantus wil sloopkogel door 27 karakteristieke woningen in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Acantus wil 27 van de 52 karakteristieke woningen aan de St. Vitusstraat in Winschoten slopen. Dat heeft de woningcorporatie dinsdagmiddag aan de bewoners verteld. Dat meldt RTV Noord op hun website.

- advertentie -

Acantus: ‘Dat deel van de woningen is ernstig verzakt en daardoor beschadigd. De intentie is om deze 27 woningen te vervangen door nieuwbouw.’ De 25 andere woningen kunnen blijven staan, maar moeten aangepakt worden.

Ernstig verzakt

In de St. Vitusstraat staan 52 woningen, verdeeld over vier blokken. Op de woningen zit het stempel ‘karakteristiek’. Maar de huizen zijn al zo’n honderd jaar oud en hebben onder andere last van scheuren en verzakking.

Een deel van de bewoners wil dat alle woningen blijven staan. Elsa Kamminga bijvoorbeeld. Zij is duidelijk: ‘Het huis heeft weliswaar problemen, maar wij wonen hier goed. Ik heb liever dat ze ons huis renoveren zodat wij hier gewoon kunnen blijven wonen.’

Ook Marco Vermond woont in een huis dat op de lijst voor sloop staat, maar hoopt hetzelfde als Kamminga: ‘Ik wil helemaal niet dat ze onze woning slopen! En als ze de helft van de woningen gaan renoveren, waarom die van ons dan niet?’

(lees verder onder de foto)

sintvitusstraat
Foto: OldambtNu.nl

‘Niet verantwoord’
Maar dat is volgens Acantus geen goed idee. ‘Woningen moeten onder andere met palen worden gestabiliseerd. De werkzaamheden zullen zeer ingrijpend zijn en de kosten om dit te doen zijn fors. De woning zal dan niet verder verzakken, maar blijft schade houden. Wij vinden dit niet verantwoord en willen woningen niet op deze manier blijven verhuren.’

Acantus wil daarom de 27 woningen slopen en op diezelfde plek nieuwe woningen bouwen. Dat moeten energiezuinige woningen worden. Acantus wil graag dat bewoners meedenken over de plannen: ‘Bijvoorbeeld qua ontwerp van de nieuwe woningen en inrichting van de straat.’

De andere 25 woningen zijn volgens de woningcorporatie in goede staat, maar kunnen wel een opknapbeurt gebruiken: ‘Denk hierbij aan dubbel glas en waar nodig centrale verwarming.’

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl


Ontevreden

Vermond kan zich niet vinden in de woorden van Acantus. Hij zegt lichtelijk geïrriteerd: ‘Dit klinkt allemaal zo onwerkelijk. Wij krijgen nu weer een half verhaal, want er staat nog helemaal niks zwart op wit. Acantus wil eind volgend jaar met een plan komen. Maar wij wachten al ruim zes jaar op echte duidelijkheid. Bewoners worden hier gek van.’

Dat was volgens hem te merken tijdens de besloten bijeenkomst van dinsdagmiddag: ‘Sommige mensen waren aan het schelden en tieren. Iedereen wacht op duidelijkheid, maar moet vervolgens naar een vaag verhaal luisteren. Hier kunnen wij niks mee.’

Volgens Kamminga en Vermond is hier het laatste woord niet over gezegd. Zij komen dinsdagavond nog bijeen om de plannen van Acantus met elkaar te bespreken.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button