Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Kouder weer op komst richting kerst

- advertentie -

Landelijk – Wie droomt van een witte kerst of winterkou heeft dit jaar meer hoop dan andere jaren. Na komend weekend is de kans namelijk groot dat het flink kouder wordt met vorst in de nachten en overdag temperaturen rond of iets boven het vriespunt. Daarbij neemt ook de kans op wat winterse neerslag toe.

- advertentie -

Ook al zijn kou en sneeuw voor het gevoel misschien onlosmakelijk verbonden met de kerstperiode, vaak is het juist zacht in deze tijd van het jaar. Dit jaar lijken we wat meer geluk te hebben, want na komend weekend wordt het kouder. Daarbij gaat het ’s nachts op veel plaatsen vriezen en blijft het kwik overdag ruim beneden 5 graden. Rond de kerstdagen is de kans zelfs 30% dat het ook overdag blijft vriezen. Als het de hele dag blijft vriezen spreken we van de eerste ijsdagen van deze winter. Kortom, het wordt een beetje winters in Nederland!

Bij dit winterse weertype blijft het meestal droog en dat komt doordat de wind vaak uit het oosten komt. Toch kan er af en toe wat neerslag vallen en dat levert misschien wel een wit kerstcadeautje op. De kans op een sneeuwdek met kerst is nu ongeveer 15%. Dat is meer dan de gebruikelijke 7% als we puur naar de witte-kerststatistieken uit het verleden kijken.

Schaatskansen voorlopig klein
Wanneer er koud weer in de verwachting verschijnt, komt voor veel mensen de prangende vraag boven: kunnen we op de schaats? Yannick Damen, meteoroloog van Weeronline: “Met de huidige verwachting zou het best kunnen dat schaatsen op natuurijsbanen binnenkort mogelijk is. Sommige banen waar ze het ijs laagje voor laagje aanbrengen kunnen meestal wel na een paar koude nachten al open, tenzij het overdag teveel dooit. Voor schaatsen op groot open water is het nog wel te vroeg. De watertemperatuur is met 6 graden nog behoorlijk hoog. Het moet vaak een week lang dag en nacht vriezen, voordat de eerste grote plassen beginnen te bevriezen.”

Addertje onder het gras
De vooruitzichten voor koud winterweer zien er dus gunstig, toch is het winterse weer nog geen gelopen race. Er zijn ook weermodellen die met een zachter scenario op de proppen komen. Op dit moment is de kans op normaal of zachter weer dan normaal (overdag 5 graden of meer) 30%. Dat betekent ook dat 70% van de berekeningen voor kouder weer gaat. Dromen van een koude en heel misschien zelfs een witte kerst mag dus zeker!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button