Regionaal nieuws

Per 1 januari verbod stroomstootapparatuur bij honden

- advertentie -

Landelijk – Het is vanaf 1 januari 2022 niet meer toegestaan om stroomstootapparatuur bij honden te gebruiken, bijvoorbeeld een stroomhalsband. Honden kunnen hierdoor namelijk pijn ervaren of gewond raken.

- advertentie -

Stroomstoten bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Dit geldt ook voor apparatuur waarbij de stroomstootfunctie niet gebruikt wordt, het apparaat uit staat, of het apparaat onklaar gemaakt is. De herkenning van het apparaat kan namelijk nog steeds een mentaal effect hebben op de hond.

Uitzonderingen
In uitzonderlijke gevallen kan nog gebruik gemaakt worden van stroomstootapparatuur voor bepaalde overheidstaken op het gebied van veiligheid en openbare orde. Daarnaast mag elektrische afrastering nog gebruikt worden, zoals hekken die onder stroom staan. Deze hekken hebben namelijk een gering effect op het welzijn van honden. Stroombanden die automatisch een stroomstoot geven zodra een hond een bepaalde grens passeert, vallen wel onder het verbod.

Handhaving
Het verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur gaat in op 1 januari 2022. Een overtreding van het verbod is een misdrijf waarop strafrechtelijk wordt gehandhaafd. Het verbod kan worden gecontroleerd door de politie, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button