Algemeen

Sportschooleigenaar Ron Haans: “Gooi alles weer open, is goed voor gezondheid en welzijn voor een sterker immuunsysteem”

- advertentie -

Winschoten- Als directeur van een grote keten met sport/fitness en gezondheidscentra in Groningen, Friesland, Drenthe en Duitsland heeft Ron Haans nog niet alle hoop verloren om uit deze corona pandemie te komen. Ook hij heeft te maken met de verplichte sluiting van zijn bedrijven.

- advertentie -

Om toch te zorgen dat mensen blijven sporten zijn er bij Ron Haans’ fitnesscentra tenten neergezet, worden er online lessen gegeven, worden er trainingsschema’s gemaakt voor mensen thuis en eventueel worden mensen thuis bezocht, die er om vragen, om persoonlijk advies te krijgen om op beperkte schaal thuis toch te sporten of te trainen. Ron Haans heeft op dit moment maar één sportschool die nog daadwerkelijk geopend is en dat is die in Weener. Ook Nederlanders gaan daar naar toe, maar de regels zijn wel heel strikt en er wordt ook goed op gecontroleerd.

Zo moet je daar je QR code laten zien, je ID-kaart of paspoort, een goedgekeurd mondkapje, 1 ½ meter afstand houden en na afloop van een bepaalde training alles weer goed schoonmaken etc. “Het is een beetje raar om te zeggen maar de sportschool in Weener heeft nog nooit zo goed gedraaid, nu zelfs in coronatijd, als ooit te voren”, zegt Ron.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman

Ook gedurende deze pandemie zit Ron Haans niet stil. Zo heeft hij alle kantoren naar Veendam aan het Skager Rak verplaatst, niet meer naast zijn huis en sportschool in Winschoten. In eerste instantie was het zijn bedoeling om de kantoren in Bad Nieuweschans te bouwen/verplaatsen. Dit om nog meer grip op de Duitse markt te krijgen, maar de banken wilden hier niet in meegaan. Als goed alternatief toen gekozen voor Veendam. In Winschoten heeft hij alle kantoren afgebroken en plant er nu nieuwbouw.

Om te kijken naar de toekomst heeft Ron Haans een heel uitgesproken mening. “Als we kijken naar de aanstelling van Ernst Kuipers als minister voor Volksgezondheid en Sport denk ik dat hij goed is op medisch vlak, maar voor de rest ben ik niet zo positief. Hij was betrokken bij het OMT en adviseerde de regering. Eigenlijk is het OMT op dit moment de regering. Dit klinkt heel erg zwart-wit, maar zo voelt het als ondernemer ook. Het is heel erg uit balans, want grote bedrijven worden niet gepakt, de bevolking wordt niet gepakt, alleen het MKB is de klos en dat ook nog maar een deel van het MKB.

Een voorbeeld van iemand die een snackbar heeft, die een omzet draait als nooit tevoren, dit omdat alle andere zaken in zijn branche gesloten zijn. Als de volksgezondheid het belangrijkste punt is, dan kun je volgens mij niet de slijterijen, de koffieshops en de fastfood ketens opengooien, dit geldt ook voor alles wat met sport te maken heeft”, aldus Ron Haans.

Immuunsysteem
Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde ‘immuunstorm’. Hoewel die immuunfactoren het virus bestrijden, veroorzaakt een teveel ervan juist grote schade aan vitale organen zoals de longen. Patiënten krijgen daardoor ademhalingsproblemen, moeten voor beademing worden opgenomen op de intensive care en kunnen zelfs overlijden. Dit geldt overigens op dit moment maar voor een klein deel van de patiënten, waarschijnlijk doordat het overgrote deel van de bevolking nu is ingeënt.

Ron Haans: “Hoe kunnen wij zorgen dat het immuunsysteem bestand wordt tegen corona, de gezondheid beter en daardoor het welzijn van de mensen opgekrikt wordt. En als je dan gaat zeggen wij gaan alles dichtgooien, met uitzondering van bedrijven, zoals dat nu het geval is, dan vind ik dat heel discutabel. Hij is als voorzitter hier verantwoordelijk geweest en als hij deze trend nu voortzet, dan voorzie ik in Nederland heel grote problemen ontstaan en dan valt dit kabinet van Rutte vrij snel. Als Kuipers zijn verstand gebruikt en echt gaat voor ‘zorg, welzijn en sport’, niet alleen uit hoofde van zijn functie, maar vooral vanuit zijn daadkracht, dan moet hij gaan kijken ‘Hoe krijgen wij mensen gezonder’.

Hoe zorgen wij ervoor dat er gezonder gegeten gaat worden, de slaap beter wordt en ook naar het recreëren moet goed naar worden gekeken. En als hij dit voor elkaar krijgt, dan gaan mensen zich ook weer goed voelen en dan krijg je tevredenheid in de maatschappij”.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman

Sportcentra
In veel medische centra zijn de sportscholen voor eigen personeel wel geopend. “Hij heeft gelijk dat hij hier toestemming voor geeft. Dit moet ook, maar dit heeft hij gedaan uit oogpunt van het gezondheidsaspect. Maar dan moet hij ook snappen dat dit voor het hele land geldt. Er zijn op dit moment bijna 4 miljoen mensen die actief aan fitness doen. Als je dan in één keer deze hele groep buitenspel zet, dan sluit je ook het sociale deel. Kijk ze zien nu al weer dat het aantal besmettingen enorm aan het stijgen is, terwijl de horeca, de winkels en ook de sportscholen gesloten zijn. Dit geeft wel aan dat deze branches niet de oorzaak kunnen zijn van de toename van het aantal besmettingen”, zegt Ron Haans.

Toegang
Het is voor veel MKB bedrijven heel erg moeilijk om iemand te weigeren of te controleren die niet gevaccineerd is om zijn of haar bedrijf binnen te komen. Ron Haans: “Ik vind dat iedereen een eigen keuze heeft. Maar dat er maatregelen tegenover staan is ook logisch en als men er zeker van is dat de 15% van de bevolking die niet gevaccineerd de oorzaak is van de huidige pandemie, dan moeten we naar verplichte vaccinatie toe naar 2G of misschien wel naar 1G.

Ik ben hier niet voor, maar ik kan het eventueel wel begrijpen. Op dit moment ben ik al 10% van mijn klanten kwijtgeraakt die zonder QR code niet naar binnen mogen. Het geeft veel spanning en wekt veel wrevel op en ze geven mij de schuld dat ik ze niet binnen laat. Het is eigenlijk heel gemeen wat de regering gedaan heeft. Mensen die niet gevaccineerd zijn, mogen niet meer sporten. Of ze moeten elke dag getest worden, maar dit is onhaalbaar en gaat ook niet gebeuren.

En wie moeten er op toezien, de ondernemers zelf; alleen de trammelant aan de balie al, het personeel dat hier ook bij betrokken raakt en dan tot slot ook nog de boa’s en politie. En dan vergeet ik ook nog in belangrijke mate het omzetverlies. Dus eigenlijk zijn wij executeur, je bent beul en boa allemaal tegelijk, dit is niet te doen. Ik hoop dat de nieuwe regering wat meer ruggengraat toont, want tot nu toe was het een gezwalk van links naar rechts”.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button