Weerbericht

Winter voorlopig ver weg

- advertentie -

Landelijk – Winterliefhebbers worden dit jaar op de proef gesteld. Grootschalige sneeuwval of massale schaatspret hebben we nog niet gehad en dat lijkt er voorlopig ook niet in te zitten. In de tweede helft van januari steekt namelijk vaker een milde wind uit het westen tot zuidwesten op en wordt het ook wisselvalliger. Ook begin februari is de kans op zacht weer groot.

- advertentie -

De winter is voorlopig ver te zoeken. Sterker nog: de kans op wisselvallig weer met normale of iets bovennormale temperaturen neemt in de tweede helft van januari geleidelijk toe. Een hogedrukgebied dat nu in de buurt van Nederland ligt, verplaatst zich langzaam verder zuidwaarts. Daardoor komen we onder invloed van een milde wind uit het zuidwesten tot westen die ook nog eens wisselvallig weer met zich meebrengt. Daarbij komen de maxima vaak tussen 5 en 10 graden uit en is er slechts een kleine kans op vorst in de nacht. Middagtemperaturen van 5-7 graden zijn in deze tijd van het jaar normaal.

Bij dat vrij zachte weer horen veel grijze dagen en daarbij kan regelmatig een beetje regen vallen. Waarschijnlijk zijn de neerslagsommen in eerste instantie klein en is het eerder druilerig met motregen. Wanneer het in de loop van de maand wisselvalliger wordt, kan er ook meer vallen.

Vooruitblik op februari
Voor februari staan de winterseinen voorlopig op rood. De kans op zacht weer is groot en het kan zelfs nog wat zachter worden dan in januari met maxima die vaker boven 10 graden uitkomen. Het blijft bovendien wisselvallig.

Kans op winterweer echt verkeken?
Kortom: voorlopig is het zacht en is de kans op winters weer klein. Overigens betekent dat niet dat het helemaal niet meer kan sneeuwen of koud wordt. Ook tijdens zachte weken kan er weleens een dagje met winterse buien of een koude vriesnacht tussen zitten. Deze zijn komende weken wel overduidelijk in de minderheid.

Weinig verschil met vorige maandverwachting
In de vorige maandverwachting schreven we dat zacht weer zou domineren in januari. De enige hoop voor de winterliefhebber was rustig weer ongeveer halverwege de maand, waarbij het tijdens heldere nachten kon vriezen, maar ook mist kon ontstaan. In de loop van januari zou het dan weer wisselvalliger worden en een zachte zuidwester opsteken.

Helaas voor wie van winterweer houdt, tot nu toe is de maandverwachting uitgekomen en voor de rest van januari zien we weinig verschil met onze vorige verwachting. We hebben inderdaad een wisselvallig en zacht begin van de maand gehad, waarna het na anderhalve week rustiger weer werd. Daarbij kregen we soms mist, maar ook enkele koudere nachten met gladheid.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button