Incidenten

150 uur taakstraf geëist na ongeluk Finsterwolde waarbij drie doden vielen

- advertentie -

Finsterwolde – Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 150 uur tegen Sandra K. Zij wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in Finsterwolde in augsutus 2020, waarbij drie inzittenden van haar auto om het leven kwamen. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Sommige nabestaanden van de slachtoffers kunnen het nog niet aan om de rechtszaak bij te wonen, laat staan om hun leed onder woorden te brengen tegenover de rechtbank. Sandra K (34). zelf kan de zitting ook nauwelijks aan. Trillend, huilend en later zelfs hyperventilerend zit ze voor de rechtbank. Na anderhalf uur vertrekt ze uit de rechtszaal. Ze trekt het niet meer.

Op de terugweg van een verjaardag

Anderhalf jaar geleden overleden Boye, Sebastiaan en Alexander. Twee van hen waren op een verjaardag geweest in Finsterwolde. De ander was een buurman van K., die met haar meeging omdat het nacht was.
K. zou het tweetal vanuit Bad Nieuweschans op komen halen. Rond 01.45 rijdt de blauwe Seat Arosa met het viertal richting het Modderland, aan de rand van Finsterwolde. Wat er precies gebeurt, is niet bekend. K. weet het niet meer.

Te hard gereden

Ze rijdt te hard. In de flauwe bocht en op de lange verkeersdrempel is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Vermoedelijk, zo stelt de politie na onderzoek, reed ze tussen 67 en 94 kilometer per uur. De auto vliegt uit de bocht en belandt via de berm tegen een boom en vliegt in brand. De drie inzittenden maken geen schijn van kans. K. wel: zij weet de auto te verlaten en eindigt zwaargewond en bewusteloos in de greppel naast de auto.

Officier: geen opzet, wel schuld

Vermoedelijk, zo stelt de officier van justitie, was de lichte auto met vier volwassenen te zwaar beladen en zorgde dat voor een onbalans. Gecombineerd met de te hoge snelheid is de auto gecrasht. Zij vindt dat K. niet met opzet gehandeld heeft, maar wel schuld heeft aan het ongeluk. Daarom moet K. volgens haar 150 uur werken en raakt ze een jaar voorwaardelijk haar rijbewijs kwijt, met een proeftijd van drie jaar.

‘Het verdriet overheerst’

K. heeft al anderhalf jaar herbelevingen en nachtmerries waarin ze roept: ‘Bassie, niet aan het stuur trekken!’ Of er aan het stuur getrokken is, is niet bekend. Ze volgt therapie voor haar trauma’s, maar dat helpt maar matig.

De nabestaanden kampen allemaal met psychische problemen. ‘Het verdriet overheerst. Wij moeten door met ons leven zonder Sebastiaan, Boye en Alexander’, lezen zij voor in hun verklaringen. Ze verwijten K. dat ze niets heeft laten horen na het ongeluk en dat ze direct na thuiskomst uit het ziekenhuis een feestje gegeven heeft. ‘Het maakt ons boos dat jij geen verantwoordelijkheid genomen hebt’, zegt de moeder van een van de slachtoffers.

Stille tochten voor de slachtoffers

Het ongeluk had veel impact in Bad Nieuweschans en Finsterwolde. Een paar dagen na de crash werd er een stille tocht in Finsterwolde georganiseerd. Een jaar na het ongeluk gebeurde dat weer.
De rechtbank doet op 8 februari uitspraak.

Lees ook: Drie inzittenden overleden na ernstig ongeval in Finsterwolde

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button