Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

Oldambt breidt lachgasverbod uit; ogen zijn gericht op het Marktplein

- advertentie -

Winschoten – Grote kans dat het Marktplein in Winschoten lachgas-vrij wordt. De gemeente Oldambt wil strenger handhaven op het gebruik van lachgas en zinspeelt in elk geval op een verbod voor de uitgaanslocatie in Winschoten. Dat meldt RTV Noord eerder deze week.

- advertentie -

Tot nu toe geldt alleen een verbod op het gebruik van lachgas als dat overlast veroorzaakt. Vanaf binnenkort is het totaal verboden in sommige gebieden.

Langere strijd

De gemeente strijdt al langer tegen het gebruik van lachgas. Wijlen burgemeester Pieter Smit maakte destijds al afspraken met horecaondernemers op het Marktplein over dit onderwerp. Huidige burgemeester Cora-Yfke Sikkema gaat hierop door en trekt de touwtjes nog wat strakker aan.

Er wordt meer verboden dan alleen het gebruik van lachgas. De burgemeester wil in de aangewezen gebieden ook het treffen van voorbereidingen op het gebruik van lachgas strafbaar stellen, net zoals het bij je hebben van hulpmiddelen die lachgasgebruik mogelijk maken. Dat staat los van de vraag of het tot ordeverstoring leidt.

De ogen zijn vooral gericht op het uitgaansgebied in Winschoten, het Marktplein. Meerdere gebieden zijn nog niet bekend.

Geen algeheel verbod mogelijk

De gemeente kan geen algeheel verbod op het gebruik van lachgas invoeren. ‘Een algemeen, voor de gehele gemeente geldend gebruiksverbod stuit op belangrijke juridische bezwaren’, schrijft de gemeente.
Over de huidige aanscherpingen moet de gemeenteraad nog vergaderen, maar de partijen liggen wat dit onderwerp betreft op één lijn.

Stad Groningen

Oldambt treedt daarmee in de voetsporen van de gemeente Groningen. Daar is al langer een lachgasverbod op sommige plekken. Sinds medio 2021 mag geen lachgas gebruikt worden in het uitgaansgebied van de stad. Later zijn de Westerhaven en Westersingel toegevoegd aan de lijst met gebieden waar lachgas verboden is.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button