Regionaal nieuws

Reis niet met de auto in en rond Groningen van 11 februari tot en met 9 mei

- advertentie -

Groningen – De grootschalige werkzaamheden aan het Julianaplein in Groningen gaan bijna los. Vrijdagavond om 20.00 start Combinatie Herepoort met de megaklus door het plein voor het verkeer vanuit Drachten en Assen richting Hoogezand helemaal af te sluiten. De komende weken zijn er steeds meer afsluitingen wat voor ernstige verkeershinder in en rond de stad gaat zorgen.

- advertentie -

Groningen krijgt een nieuw Julianaplein. Daarvoor gaat het huidige knooppunt op de schop en komt er een tijdelijke kruising. Tussen 11 februari en 9 mei worden verschillende rijrichtingen afgesloten. Dit levert drie maanden lang ernstige verkeershinder op. Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar roepen iedereen op in die periode de auto zoveel mogelijk te laten staan. Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets of het OV. Als je echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits en houd rekening met extra reistijd.

Gedurende deze 13 weken bouwt Combinatie Herepoort aan de zuidkant een tijdelijk verkeersplein. Daardoor kan het verkeer vanaf mei langs de bouw van het nieuwe Julianaplein rijden. Voor de bouw van het tijdelijke Julianaplein zijn verschillende verkeersafsluitingen nodig.

Fase 1: Vanaf 11 februari tot 14 februari is het Julianaplein afgesloten voor verkeer van Drachten richting Hoogezand en van Assen naar Hoogezand, ook is de afrit Hereweg afgesloten.

Fase 2: Vanaf 14 februari tot 25 februari is het Julianaplein afgesloten voor verkeer van Drachten richting Hoogezand en van Assen richting Drachten, ook is de afrit Hereweg afgesloten. Verkeer van Assen richting Hoogezand kan via het tijdelijke Julianaplein rijden.

Fase 3: Van 25 februari tot 28 februari is het Julianaplein afgesloten voor verkeer vanuit en richting Drachten en richting Assen. Ook is de afrit Hereweg afgesloten. Verkeer van Assen richting Hoogezand kan via het tijdelijke Julianaplein rijden.

Fase 4: Van 28 februari tot 28 maart is het Julianaplein afgesloten voor verkeer vanuit en richting Drachten. Ook is de afrit Hereweg afgesloten. Verkeer van Assen richting Hoogezand en vice versa kan via het tijdelijke Julianaplein rijden.

Fase 5: Van 28 maart tot 6 mei is het Julianaplein afgesloten voor verkeer vanuit en richting Hoogezand. Ook is de afrit Hereweg afgesloten. Verkeer van Drachten naar Assen en vice versa kan via het tijdelijke Julianaplein rijden.

Fase 6: Van 6 mei tot 9 mei is het Julianaplein volledig afgesloten.

Grote gevolgen
De afsluitingen hebben grote gevolgen voor het verkeer in en rond de hele stad Groningen. De verkeershinder geldt niet alleen voor het Julianaplein en de zuidelijke ringweg. De oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg worden ingezet als omleidingsroute. Er wordt ernstige verkeershinder verwacht op de omleidingsroutes, maar ook op veel andere wegen in en rond de stad.

Wethouder Philip Broeksma: “Om een verkeerschaos in en rond Groningen te voorkomen moeten we die drie maanden samen 80.000 autoritten minder maken. Houd hier rekening mee en laat zoveel mogelijk de auto staan. Werk thuis als het kan, pak de fiets of reis met het OV.”

Alles uit de kast
Groningen Bereikbaar haalt alles uit de kast om automobilisten, bedrijven, onderwijs, ziekenhuizen en andere instellingen te informeren en te betrekken bij de werkzaamheden met bijbehorende hinder. Er is een brede publiekscampagne gevoerd met mailingen, filmpjes, presentaties, roadshows langs bedrijven en winkeliers, toolkits voor bedrijven, flyers en er zijn diverse publieksacties ingezet.

Automobilisten die op de ringweg rijden worden geattendeerd op de werkzaamheden via online advertenties en boodschappen via de navigatiesystemen en er staan digitale borden bij toegangswegen naar de stad. De informatiekrant van Groningen Bereikbaar is huis aan huis bezorgd in Groningen en grote delen van Fryslân en Drenthe.

Groningen Bereikbaar heeft een speciale website www.operatiejulianaplein.nl waar weggebruikers alles kunnen vinden over de verschillende faseringen, reistips, acties en veelgestelde vragen. Meer informatie over de bouw van het nieuwe Julianaplein staat op www.aanpakringzuid.nl. Voor vragen over specifieke reis- en routeinformatie is de service Ask&Go ingericht: www.askandgo.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button