Weerbericht

Storm Dudley komt eraan, dit kan je verwachten!

- advertentie -

Landelijk – De derde storm van het jaar staat op het programma. Later vandaag krijgt Nederland te maken met storm Dudley en deze storm zal vanaf vanavond tot zeker morgenmiddag ons land parten spelen. Aan de noordwestkust en bij de Waddeneilanden is stormkracht 9 mogelijk met (zeer) zware windstoten tot 110 km/uur. Donderdagavond is het tijdelijk wat rustiger, maar later op vrijdag krijgen we een volgende storm, genaamd Eunice. Mogelijk pakken de windstoten dan nog forser uit.

- advertentie -

Na storm Corrie op 31 januari en nog een naamloze storm op 6 februari, krijgen we later vandaag te maken met storm Dudley. Vanochtend is het bewolkt en regenachtig, maar in de loop van de ochtend wordt het vanuit het westen droger en aan het einde van de ochtend kan in het westen de zon even doorbreken. De wind is nog relatief rustig en waait matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. Vanmiddag is het op veel plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7.

De wind neemt vanavond alleen maar verder toe en wordt aan zee en op het IJsselmeer stormachtig, windkracht 8. Later vanavond stormt het aan zee en op de Waddeneilanden en is Dudley. Bij gemiddeld een uur lang stormkracht is de storm officieel een feit in Nederland. Vooral in de kustprovincies is kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. Ook in het binnenland is het onstuimig met zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur. Hierdoor kan stormschade ontstaan.

Komende nacht is het overal onstuimig en zijn in het binnenland zware windstoten tot 100 km/uur mogelijk. In het noordelijke en westelijke kustprovincies zijn zeer zware windstoten tot 120 km/uur niet uitgesloten. De wind draait naar het westen en in het Waddengebied is nog enige tijd stormkracht 9 mogelijk. In de loop van de nacht neemt de wind langzaam in kracht af en wordt vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. De hele nacht zijn zware windstoten van 70 tot 90 km/uur mogelijk. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en het regent van tijd tot tijd.

Onstuimige donderdag
Morgenochtend waait de wind tijdens de ochtendspits behoorlijk. In het binnenland staat een krachtige en soms een harde wind. Daarbij komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. Aan de noordkust is de wind stormachtig en haalt deze uit naar 90-100 km/uur. Het weerbeeld laat morgen een mix zien van zon, wolken en enkele buien. De meeste buien zijn voor het noorden en oosten en zullen razendsnel over het land trekken. De zwaarste windstoten worden tijdens buien verwacht.

Pas dus goed op als je morgen de weg op gaat. Bij deze waarden is het raadzaam om op te passen voor afwaaiende dakpannen en het afbreken van takken. Het wegverkeer moet rekening houden met flinke hinder, zeker op wegen die van noord naar zuid lopen omdat de wind daar dwars op de weg blaast. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen tijdens zware windstoten dan zomaar omvallen.

- advertentie -

Ook op de fiets of te voet kun je bij deze windsnelheden ten val komen. Aan het eind van de middag en morgenavond wordt het allemaal weer wat rustiger en neemt de wind van het zuiden weer in kracht af.

- advertentie - 

Vrijdag opnieuw storm: Eunice klopt aan
In de nacht naar vrijdag is het tijdelijk wat rustiger, maar vrijdag wordt het opnieuw onstuimig. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en opnieuw is aan de noordwestkust en bij de Waddeneilanden grote kans op storm. Deze storm zal de naam Eunice krijgen. Er is zelfs kans op zware storm en dat is windkracht 10. Wederom zijn in het noorden en westen zeer zware windstoten mogelijk tot meer dan 100 km/uur.

In het weekend zijn de stormen voorbij, maar het blijft onstuimig met kans op zware windstoten. Zoals het nu voorstaat wordt niet opnieuw stormkracht 9 verwacht.

Grote kans op stormvloed
Vandaag is het volle maan en daardoor is het vrijdag springtij. Hierdoor is sprake van een extra hoge waterstand tijdens vloed. In combinatie met stormen uit het westen tot noordwesten, wordt het water extra opgestuwd. Kades en havens lopen dan ook het risico om onder water te komen staan door stormvloed.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button