Algemeen

Waterschap: “Uitzonderlijk veel regen zorgt voor overlast”

- advertentie -

Groningen  – Afgelopen zondag is er in ons werkgebied uitzonderlijk veel regen gevallen. Gronden zijn verzadigd en het peil in sloten, beken en kanalen staat hoog. Het is extreem nat. We zijn paraat en zetten ons in om het vele water zo goed als mogelijk te verwerken en overlast zo goed als mogelijk tegen te gaan. Het water heeft tijd nodig om weg te kunnen en we vragen hiervoor geduld.” dat laat het Waterschap Hunze en Aa’s weten.

- advertentie -

Neerslaghoeveelheid die eens in de 20 jaar voorkomt
Afgelopen zondag is circa 40 millimeter neerslag gevallen. Dit komt overeen met 40 liter per vierkante meter. Dit is een hoeveelheid neerslag die gemiddeld eens in de 20 jaar voorkomt. Deze regen viel na een periode waarin het behoorlijk nat is geweest en gronden al behoorlijk verzadigd waren.

“We kunnen vandaag minder water spuien bij eb door de hoge waterstand op zee. We hebben gemaal Rozema ingeschakeld om water weg te pompen naar zee. Onze maximale afvoer van water naar zee is normaal gesproken ongeveer 12 miljard liter per etmaal. We verwachten de komende 24 uur circa 6 miljard liter te kunnen afvoeren. Dit betekent dat het peil op onze boezem de komende 24 uur zal stijgen omdat we meer water krijgen te verwerken dan dat we kunnen afvoeren naar zee.” meldt het Waterschap.

Verwachtingen komende dagen
De weersverwachting voor vandaag is dat er nog circa 10 millimeter valt. “Daarnaast is de verwachting dat we vanaf dinsdag weer goed kunnen spuien. Als deze verwachtingen uitkomen dan kunnen we de rest van de week meer water afvoeren naar zee, dan dat er aan neerslag valt in ons gebied en zal het water in sloten, beken en kanalen vanaf woensdag gestaag kunnen gaan dalen.”

Meldingen van water in kruipruimte en tuin
Het Waterschap ontvangt meldingen van mensen met water in de kruipruimte en water in de tuin. Oorzaak hiervan is het grondwaterpeil dat hoger is door de vele regen. “Hoe vervelend dit ook is, we kunnen dit niet verhelpen. Het vraagt tijd om al het overtollige water af te voeren.:

Sluiten keersluizen
“We sluiten de keersluizen van het Pekelder Hoofddiep, het Kieldiep en het Borgercompagniesterdiep om te voorkomen dat het peil in deze watergangen verder omhoog komt en water de straat en het land opstroomt.”

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button