Economie

Start glasvezelaanleg in gemeente Oldambt

- advertentie -

Oldambt- KPN is gestart met het aansluiten van de gemeente Oldambt op het glasvezelnetwerk van KPN, te beginnen met de kernen Winschoten en Heiligerlee.

- advertentie -

Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2023 afgerond en kunnen nagenoeg alle inwoners van Winschoten en Heiligerlee gebruik maken van supersnel internet. De werkzaamheden in de kernen Westerlee en Scheemda worden later opgestart. De inwoners worden vooraf geïnformeerd.

Aannemer Allinq zal in opdracht van KPN de werkzaamheden uitvoeren. In Winschoten en Heiligerlee wordt in totaal 136 km gegraven. Om de huishoudens in deze twee kernen aan te sluiten, wordt ruim 1100 km aan glasvezelkabels uitgerold. De werkzaamheden beginnen aan de Blijhamsterweg in het centrum van Winschoten. Er wordt op toegezien dat overlast tot een minimum beperkt blijft.

Gemeente Oldambt bouwt aan betrouwbaar en snel netwerk
Naast dat Glasdraad in het buitengebied en in de kleine kernen glasvezel gaat aanleggen, wordt het bestaande netwerk in de grotere kernen door KPN van glasvezel voorzien. Dit betekent dat binnenkort iedereen kan beschikken over een snelle en toekomstbestendige digitale verbinding

Wethouder Erich Wünker is erg blij met deze ontwikkelingen: “Dit maakt de keuze voor zowel huidige als toekomstige ondernemers en inwoners nog aantrekkelijker om in de regio te blijven en te gaan ondernemen, werken en/of leven. Oldambt wordt hiermee één van de eerste landelijke regio’s die volledig is voorbereid op de mogelijkheden van de digitale toekomst.”

Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur (KPN): “In een maatschappij waar steeds meer online gebeurt, is supersnel en stabiel internet een belangrijke levensbehoefte geworden voor veel mensen. Met de uitrol van glasvezel investeren we in de toekomst. Ik dank de gemeente Oldambt voor de prettige en constructieve samenwerking.”

- advertentie -

Na 2026 door
KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

- advertentie - 

Stabiel en energiezuinig
Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button