Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Verkiezingen 2022

Verkiezingen 2022: Hoe gaat het stemmen tellen in zijn werk? (video)

- advertentie -

Oldambt – Terwijl de spanning steeg in de Harbour JazzClub in Winschoten waren er nog veel vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Oldambt aan het werk. Zo werden op elk stembureau alle stemmen geteld. We gingen langs bij het stembureau in het voormalige gemeentehuis van de gemeente Scheemda.

- advertentie -

Stembureau
Elk stembureau bestaat uit minstens vier en maximaal zeven leden, van wie er één voorzitter is. In Scheemda was dit Gerrit Blaauw. De voorzitter bewaakt de orde tijdens de stemming en tijdens het tellen van de stemmen. Volgens Gerrit zijn er geen bijzonderheden gebeurd op het stembureau. “Je hebt altijd wel kleinigheidjes, bijvoorbeeld mensen die een legitimatiebewijs zijn vergeten.”

Telproces
Na 21.00 uur werd de container met alle stemmen officieel geopend. “We openen het slotje en gooien alle stembiljetten op de grond, bij ons waren dit er 677. Vanaf dat moment gaan alle leden van het stembureau alle stembiljetten openen en per partij sorteren.” legt Gerrit uit.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

“De hele dag wordt alles geteld, je weet dat je 677 biljetten moet hebben, als er 1 mist wordt alles opnieuw geteld. Alles gebeurd ook met een 4-ogen principe. Zo kijken we voorafgaand de verkiezingen als de container ook daadwerkelijk leeg is en bij het legen van de container kijken we of alles eruit is.” zegt Blaauw.

De stembureauleden tellen de aantallen uitgebrachte geldige stemmen op kandidaten, blanco stemmen en ongeldige stemmen, het aantal stemmen per lijst en het aantal stemmen per kandidaat.

Ongeldige stemmen
Ongeldig zijn de stembiljetten waarop meer dan één witte stip rood is gemaakt of waarop bijvoegingen zijn geplaatst waardoor de kiezer kan worden geïdentificeerd.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

Proces-verbaal
Ook noteert het stembureau of er een verschil is tussen het aantal tot de stemming toegelaten kiezers en het aantal in de stembus aangetroffen stembiljetten. Daarnaast stellen de leden van het stembureau de aantallen geldige stempassen en volmachtbewijzen vast. Al deze gegevens worden in het proces-verbaal genoteerd.

Vervolgens gaat alles naar het gemeentehuis in Winschoten. De voorzitters van alle 25 stembureau’s moeten hier persoonlijk al het materiaal, te denken aan; overgebleven stembiljetten, de stemkoffer maar ook alle gebruikte stembiljetten verzegeld inleveren.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

Naar de schermen
Het proces-verbaal wordt bekeken en gecontroleerd door vijf personen, waarna die door twee personen wordt ingevoerd in het OSV, Ondersteunde Software Verkiezingen. Zodra het hier in het OSV is ingevoerd, werd dit getoond op de schermen bij de Harbour JazzClub.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button