Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Fotoserie: Grasnapolsky het eerste weekend festival na corona

- advertentie -

Scheemda – Festival Grasnapolsky ging tot het licht en bracht afgelopen weekend het festivalpubliek waar zij twee jaar lang op moesten wachten: een diverse muzikale line-up, spoken word, dans en lichtkunst in en rondom strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Een programma vol muzikale ontdekkingen met veel nieuw talent én oude bekenden van het festival, zoals Bnnyhunna, LUWTEN, Tramhaus, Philine, Het Gezelschap en Goldband.

- advertentie -

Gelukkige gezichten op het festivalterrein
Het was in 2020 het laatste festival dat plaatsvond voor corona en dit weekend was Grasnapolsky het eerste festival in Nederland dat het einde aankondigde van de cultuurarme tijd. Ruim 2000 bezoekers genoten dit weekend van muziek en kunst in de historische strokartonfabriek waar het festival in 2019 voor het eerst neerstreek. Én van de zon, want niet eerder genoot het winterfestival van 15 graden en zoveel zon. Zoals een bezoeker mooi verwoordde: “Ik heb nog nooit op Gras in het gras gezeten!”.

(lees verder onder de foto)

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

Festivaldirecteur Mariska Berrevoets kijkt heel blij terug op Grasnapolsky 2022: “Na twee jaar strijden, plannen A t/m Z maken en van tafel vegen en de uiterste flexibiliteit van het team vragen, was het bijna ongelofelijk dat we hier afgelopen weekend dan toch echt in De Toekomst stonden. De euforie van de crew, bezoekers, artiesten en kunstenaars was groter dan ooit. Het was alsof het nooit anders is geweest en tegelijkertijd wat we zolang hebben gemist. Tranen van geluk, enorme ontlading en eindelijk weer dat hoogtepunt waar je het als festival allemaal voor doet. We hebben dit verdiend.”

Dansen, moshen, expedities & kunst
Het thema ‘Gaan Tot Het Licht’ van deze editie verwoordde de hoop op vooruitgang en de behoefte aan muziek, kunst, inspiratie en onbeperkte vrijheid. Dat was ook precies wat Grasnapolsky dit weekend het publiek beloofde én gaf. Het festival begon op vrijdagmiddag op vakantiepark Emslandermeer met een optreden van onder andere Faske, Prins S en de Geit, DJ St. Paul en veel bungalowfeestjes.

Op de eerste officiële festivaldag (zaterdag) kon het publiek genieten van multitalent Bnnyhunna, de jonge singer-songwriter Philine die veel indruk maakte en een unieke samenwerking tussen het Groningse Noordpool Orkest en electronica producers Amy Root. Danscollectief X_Yusuf Boss van choreograaf Mohammed Yusuf Boss, die in 2019 de Groninger Prijs won, verraste het publiek tot tweemaal toe met sterke pop-up dans performances. Naast muziek en dans, was er spoken word van Elten Kiene en Frino. Grasnapolsky nodigde verschillende Nederlandse beeldende kunstenaars, waaronder ook Groningse kunstenaars Lambert Kamps en Anna-Lucia Ruiff, uit om het thema Gaan Tot Het Licht te vertalen in hun werk. In samenwerking met Academie Minerva werden ook drie kunstwerken van studenten gepresenteerd.

(lees verder onder de foto)

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

Stichting De Nieuwe Lichting liet in 2021 een lading Rotterdamse artiesten op schrijverskamp gaan, met als resultaat veel bijzondere cross-overs tussen acts als LE MOTAT, Kuzko en Het Gezelschap. Podium De Hollander werd zaterdag volledig gevuld door alle acts van dit project; waarbij LE MOTAT goed scoorde, maar de fabriek opnieuw afgebroken werd door Het Gezelschap, bezegeld met de welbekende sprong vanaf metershoge boxen door zanger en voormalig Grasnapolsky-burgemeester Jordy Dijkshoorn.

Op zondag begon Grasnapolsky de dag met aandacht vragen voor een belangrijk actueel thema, namelijk de gaswinning en aardbevingen in de provincie Groningen. Het festival zet Groningen in positieve spotlights, maar voelt daarin ook de verantwoordelijkheid het publiek mee te nemen in dat wat nu zo enorm speelt in dit gebied. Middels een praatprogramma met o.a. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, was er aandacht voor het verhaal van de Groningers die door de gaswinning en aardbevingen getroffen worden. De presentatie lag in handen van Wilbert van de Kamp. Ook kon het festivalpubliek op expeditie mee de regio in: tijdens de luistervoorstelling Huilende Bruiden van Peergroup werd het verhaal verteld van de vervallen herenboerderijen in Oost-Groningen die door leegstand, geldgebrek en ook de aardbevingsproblematiek veranderen in ruïnes in het landschap.

(lees verder onder de foto)

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

Op zondagavond brachten REMY. X the Analogue Robot Orchestra X Blauwe Uur x Myron Hamming een indrukwekkend crossover project van klassieke en elektronische muziek, lichtkunst en spoken word op het podium. In maart 2021, toen Grasnapolsky niet door kon gaan, lanceerden zij al samen met het festival het videoproject ‘We zagen lichtpuntjes in de verte en noemden ze Toekomst’. Een bijzonder project in een bijzonder jaar, wat nu live op het podium bij het publiek werd gebracht, met een nieuwe versie van het gedicht door stadsdichter van Groningen Myron Hamming.

De opgehoopte ‘knaldrang’ van afgelopen twee jaar kon de bezoeker eindelijk uitlaten met onder andere Rotterdamse postpunk act Tramhaus, elektronische alleskunner Coloray en een grandioze moshpit bij Hang Youth,

Waar Grasnapolsky 2020 werd afgesloten door Goldband, wilde Grasnapolsky de cirkel graag rondmaken. Dus sloot de inmiddels immens populaire act de zondag van Grasnapolsky 2022 af. In die twee jaar heeft hun ijzersterke set veel diepgang gekregen en zijn de mannen vocaal opvallend sterk geworden.

De euforische bezoekers waren duidelijk toe aan een weekend nieuwe muziek ontdekken, (on)bekende festival gezichten tegenkomen en gingen tot het licht. We hebben dit verdiend.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button