Cultuur

Locatietheatervoorstelling ‘Over de Grens’

- advertentie -

Bad Nieuweschans – ‘Over de Grens’ is het derde en laatste verhaal van onze trilogie ‘De Toekomst’. De trilogie vertelt het verhaal van het Oost-Groningse volk dat, aan het einde van de wereld en ver weg van de grote mensenmassa’s, zijn eigen gepassioneerd bestaan leidt. Een volk dat leeft vanuit de verschillende culturen die zo markant zijn voor de Oost-Groninger identiteit: de culturen van de herenboeren, de arbeiders, de Duitse buren en de Joden met hun tradities en dynamiek.

- advertentie -

De eerste voorstelling was ‘Bourtange, Anatevka in Oost Groningen’ in 2017, de tweede was ‘Onderweg naar de Toekomst’ in 2019 en deze zomer sluiten we af met ‘Over de Grens’.

Locatietheatervoorstelling ‘Over de Grens’
‘Over de Grens’ is het verhaal over de opvang van vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog in het Oost-Groningse grensgebied. Een gebied waar geheimzinnigheid en zwijgzaamheid de sleutel zijn voor het slagen van het verzet tegen het fascistische bewind.

‘Over de Grens’ is geïnspireerd op het boek ‘Haven in de mist’ van Johan Frye. Het waargebeurde verhaal van twee jonge kinderen uit Amsterdam. Zij werden in de hongerwinter in 1944 als evacués ondergebracht bij de heldhaftige boer Jan Kolder, op een Oost-Groninger boerderij vlakbij de Duitse grens.

Deze twee Randstedelijke kinderen zien, ruiken en voelen het boerenleven op het Groningse platteland in de donkere oorlogsjaren. Maar hun ogen zien ook iets wat ze absoluut niet hadden mogen zien: een beeld, een ervaring die de rest van hun leven zou bepalen..

De indrukwekkende persoonlijkheid van de boer met als levensmotto ‘Aander lu bin ook lu’ staat centraal in deze voorstelling. ‘Aander lu bin ook lu’ was een gevleugeld begrip voor de zwijgzame boer en anderen in Oost-Groningen. Op de boerderijen waar onderduikers terechtkwamen werd geen onderscheid gemaakt tussen afkomst, politiek, cultuur of land. Wie hulp nodig had, werd geholpen.

Tickets
Tickets voor de voorstelling, die in mei, juni en juli wordt opgevoerd, zijn te koop via deze website.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button