Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Incidenten

Brandweer Winschoten in actie tijdens twee wedstrijden

- advertentie -

Giekerk/ Loppersum – Het brandweerkorps van Winschoten heeft zaterdag mee gedaan aan de ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) vaardigheidstoetsen. Er werden twee wedstrijden gehouden, in Loppersum en in het Friese Giekerk met als onderdeel TS-HD, bij deze wedstrijd is er altijd sprake van een fictieve brand.

- advertentie -

Het ABWC bevordert de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen door het organiseren van de vaardigheidstoetsen.

Twee ploegen
De post Winschoten deed aan beide wedstrijd mee met twee verschillende ploegen. In Loppersum werden zij 8e, in Giekerk ging de post net niet met een beker naar huis en werden ze 4e. Bij beide wedstrijden deden er 10 ploegen mee. Alleen de eerste drie posten gaan door naar de gewestelijke ronde.

Scenario Loppersum:
In een horeca pand aan de Lagestraat vinden werkzaamheden plaats, tijdens deze werkzaamheden wordt de houtkachel op de 1e etage aangestoken met behulp van terpentine. Dit gaat fout waardoor deze persoon brandwonden oploopt. Ook ontstaat er brand waarbij het vuur zich via het rookkanaal uitbreid naar de ruimte tussen het systeemplafond op de begane grond.

Een tweede persoon wil met brandblussers naar beneden gaan om daar een bluspoging te ondernemen, maar valt van de trap. Deze ligt bij aankomst van de brandweer onderaan de trap. De man met brandwonden is deze zelf aan het koelen in de badkamer aangrenzend aan de ruimte waar de brand is ontstaan. 

Scenario Giekerk (zie foto’s) In het pand was een persoon aan het sleutelen aan zijn crossauto. Tegelijkertijd werd in dezelfde werkplaats ook thinner gedestilleerd. Bij dat proces kwam een sterk ruikende en brandbare damp vrij. Door de vonkenregen van het slijpen aan de crossauto kwamen de brandbare dampen tot ontbranding waarbij ook het dak vlam vatte.

Na een tijdje merkte de monteur de brand op en kwam ten val tijdens zijn vluchtpoging. Door de val raakte de man onwel en moest worden gereanimeerd. Een voorbijkomende postbode merkte de rookontwikkeling op en alarmeerde de brandweer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button