Regionaal nieuws

De sfeer en nostalgie van vroeger in de nieuwe Arriva trein

- advertentie -

Groningen – Vanaf deze week ervaar je de sfeer en nostalgie van vroeger op het spoor als je de Arriva WINK-trein met de naam Museumspoorlijn STAR binnenstapt. Museumspoorlijn STAR en Arriva geven je in de trein op de wanden rondom het toilet een kijkje in de wereld van de historische stoom- en dieseltreinen.

- advertentie -

Oud ontmoet nieuw
De nieuwe WINK-trein en de historische stoomtrein van Museumspoorlijn STAR stonden afgelopen maandag tijdens de onthulling oog-in-oog met elkaar. Nog nooit eerder waren oud en nieuw zo dicht bij elkaar. Stoomtreinmachinist Arjen Tamsa kwam uit de stoomtrein vanuit de vrijgelaten stoom en wist niet wat hij zag, een prachtig blauwe WINK-trein op ‘zijn’ spoor in Stadskanaal.

Hij vroeg gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (provincie Groningen), regio directeur Jieskje Hollander van Arriva en voorzitter Pieter Hofstra van Museumspoorlijn STAR om samen een kijkje te nemen in deze nieuwe WINK-trein met de naam ‘Museumspoorlijn STAR’. Zij waren het eerste gezelschap dat in de trein mochten kijken naar de restyling van het toilet en de wanden eromheen. Ze zagen daar prachtige beelden van historische stoom- en dieseltreinen, een lied, een gedicht en uitleg over de langste museumspoorlijn van Nederland.

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk laat weten: “Als provincie hebben wij een duurzaamheidsambitie en daar passen deze WINK-treinen naadloos bij. Ik ben dan ook blij en trots dat deze treinen met Groninger namen rijden. We willen immers de schoonste en gezondste provincie van Nederland zijn en al in 2035 de uitstoot van mobiliteit naar nul brengen. De manier waarop we reizen draagt daar in hoge mate aan bij.”

Arriva en Museumspoorlijn STAR zijn blij met de samenwerking: “De trein blijft een prachtig vervoermiddel, met een lange historie en nog een gouden én groene toekomst voor zich. Jong en oud kunnen dit aanschouwen bij Museumspoorlijn STAR, dat is fantastisch”, aldus Jieskje Hollander.

18 nieuwe WINK-treinen
De WINK-trein ‘Musuemspoorlijn STAR’ is één van de 18 nieuwe WINK-treinen die met behulp van een namenwedstrijd een unieke naam van een bestemming heeft gekregen. Na 700 unieke inzendingen en bijna 10.000 stemmen selecteerde de jury uiteindelijk 18 bestemmingen. Samen met de naamgevers tovert Arriva de toiletten en de wanden er omheen in de treinen om tot een ware belevenis.

- advertentie -

De WINK-treinen rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een synthetische diesel, waardoor een CO2 reductie van 90 procent gerealiseerd wordt. Net als de vernieuwde GTW-treinen zijn de WINK-treinen voorzien van alle gemakken voor een comfortabele treinreis. Kijk voor meer informatie op treinvolverhalen.nl/wink.

- advertentie - 

30 jaar Museumspoorlijn STAR
De lancering van de WINK-trein en de eerste ritten die de stoomtrein dit weekend maakte vormen de aftrap voor het 30-jarig jubileum van Museumspoorlijn STAR. In 1992 opgericht om de spoorlijn Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal te bewaren voor het nageslacht is de STAR sindsdien uitgegroeid tot een toeristische trekpleister van formaat op de grens van Groningen en Drenthe. Gedurende het jaar wordt er daarom op diverse dagen stil gestaan bij dit jubileum. Zo is er eind juni een speciale jubileumrit en staat in september het evenement Stadskanaal onder Stoom ook in het teken van 30 jaar STAR.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button