Op stap

Oostwold Airport toneel voor wereldrecordpoging

- advertentie -

Oostwold – Oostwold Airport is dinsdag 3 mei 2022 het toneel van een spectaculaire wereldrecordpoging in het kader van het Guinness Book of World Records. Eén piloot, in één vliegtuig, moet binnen één uur zoveel mogelijk landingen en take offs uitvoeren.

- advertentie -

Dinsdag 3 mei tussen 13:15 uur en 14:15 uur, bij goeie weersomstandigheden, gaat de Nederlandse stuntpiloot en vliegschoolhouder Dirk Evers een poging wagen het wereldrecord ‘Most times to take off and land’ aan flarden te vliegen. Het huidige wereldrecord is sinds 2020 in handen van de Amerikaan Steven Chase. Hij lukte hem op 16 mei van dat jaar in Broomfield, Colorado (USA) maar liefst vijftien take offs and landings in één uur tijd af te werken.

Uitgedaagd door zijn studenten
Onze landgenoot Dirk Evers zal proberen het record overtuigend te verbeteren. “Na twee jaar te hebben geleefd onder het juk van corona waardoor airshows en andere luchtvaartevenementen geen doorgang konden vinden, is het hoog tijd voor het zetten van een mooi wereldrecord,” aldus de doorgewinterde piloot.

Als gezagvoerder van een Boeing 737 en vliegschoolhouder weet Dirk Evers als geen ander dat het goed en precies landen van een vliegtuig een echte kunst is. “Mijn studenten hebben me uitgedaagd om te bewijzen dat ik de beste ‘precisie’ landingen maak. Zo is het idee geboren om in het Guinness World Records book te komen.”

Guinness World Records Book
Om in het Guinness World Records Book een plaatsje te kunnen veroveren moet Dirk Evers niet alleen de meeste landingen en take offs in één uur maken; de geldigheid van de poging is gebonden aan strenge voorwaarden en eisen.

Het evenement moet bijvoorbeeld plaatsvinden op één en hetzelfde vliegveld dat officieel is genoteerd op een vliegkaart. De landingen moeten telkens in dezelfde richting worden uitgevoerd en na elke landing moet het vliegtuig weer naar duizend voet (305 meter) circuithoogte klimmen om van daaruit de volgende landing te maken. Bij elke ‘doellanding’ dienen alle drie de wielen neer te komen binnen dezelfde twintig meter, gemarkeerd door twee lijnen op de baan.

- advertentie -

Officieel aangestelde getuigen, waaronder een notaris, controleren dat de recordpoging exact volgens de regels van Guinness World Records verloopt. Tijdwaarnemers houden de tijd nauwgezet in de gaten. Naast de getuigenverslagen dienen een fotoreportage en een filmverslag als uiteindelijk bewijs van echtheid van de poging.

- advertentie - 

Dirk Evers: “Ik stel mezelf ten doel het wereldrecord minimaal te verdubbelen. Als de wind uit een gunstige richting komt en de baanconditie is goed dan moet dat lukken en dan zitten er misschien zelfs nog wel meer landingen in.” De recordpoging vliegt Dirk in zijn ‘Pitts Special’ de PH-PEP. Een vliegtuig dat speciaal ontwikkeld is voor aerobatics oftewel ‘stuntvliegen’. De Pitts is uitgevoerd met een staartwiel waardoor de precisie landingen, met drie wielen tegelijkertijd op de grond, nog een stuk uitdagender worden.

Oostwold Airport blij met reuring
Tom van der Meulen, eigenaar van Oostwold Airport en zelf organisator van de ‘Oostwold Airshow’, is de gastheer voor deze poging in het Guinness World Records book te komen. Tom glimt van trots en plezier: “Heerlijk, eindelijk weer reuring in de tent, als vanouds,” en vervolgt: “als er iemand in Nederland een wereldrecord kan zetten op grote hoogte is het Dirk Evers. We hebben notaris Groen uit Scheemda bereid gevonden om de officiële verslaglegging te doen.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button