Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Grote kans op een droge Bevrijdingsdag

- advertentie -

Landelijk – Na een droge en vrij zonnige Koningsdag staat volgende week donderdag met Bevrijdingsdag de volgende feestdag op het programma. De kans is groot dat het droog blijft en dat de zon geregeld schijnt, maar de temperatuurverwachting is onzeker. De kans is het grootst dat het kwik ergens tussen 12 en 16 graden uitkomt.

- advertentie -

Na een natte start van de maand april is het inmiddels alweer een tijdje droog. Volgende week op Bevrijdingsdag is een enkele lichte regenbui niet uitgesloten, maar toch is de kans op dit moment het grootst (60%) dat het over het algemeen droog zal zijn. Daarbij schijnt ook geregeld de zon. De kans op meer dan een millimeter regen in het midden van het land is 20%. Een verregende Bevrijdingsdag staat dan ook niet in de verwachting.

Onzekere temperatuurverwachting
De temperatuurverwachting is nog onzeker en komt in het midden van het land ergens tussen 8 en 20 graden uit. De kans is ongeveer 35% dat de temperatuur rond 15 graden uitkomt. De kans op iets lagere temperaturen van 12 tot 14 graden is eveneens 35%, maar er is ook een kans op hogere temperaturen van 16 tot 20 graden. De kans daarop is wel klein met 20%. Een nog kleinere kans van 10% is op temperaturen beneden 10 graden.
In het noorden van het land is het een paar graden frisser en in het Zuid-Nederland is het juist een paar graden warmer. De verwachte maxima volgens het Weeronline-weermodel is momenteel 13 graden in het noorden en 16 in het zuiden.

Dat de temperaturen nog niet in beton zijn gegoten heeft alles te maken met de windrichting. De kans is veruit het grootst dat de wind uit een noordelijke richting waait, maar een iets gedraaide wind naar het noordoosten heeft gelijk een (gunstig) effect op de temperatuur. Als de wind wat meer uit het noorden tot noordwesten waait zal het kwik wat lager doen uitkomen.

Grote kans op droge Dodenherdenking
Woensdagavond 4 mei om 20:00 uur is de Dodenherdenking en de kans is groot dat het dan droog is met geregeld zonneschijn. De verwachte temperatuur om 20:00 uur is 11 graden in het noorden en 14 in het zuiden. Daarbij staat over het algemeen niet veel wind.

Het weer tijdens Bevrijdingsdag in het verleden
De kans op een uitzonderlijk warme of juist heel koude Bevrijdingsdag lijkt dit jaar klein met temperaturen rond 15 graden. De warmste Bevrijdingsdag ooit was in 1990. In De Bilt steeg het kwik naar een zomerse 27,8 graden. In 1995 werd het op 5 mei 26,1 graden. Twee jaar terug in 2020 werd de zonnigste Bevrijdingsdag genoteerd. De zon scheen bijna 15 uur. In 2008 en in 2018 scheen de zon 14 uur.

De lente in ons land is grillig en naast zonnig en warm weer kan het ook koud zijn op Bevrijdingsdag. Vorig jaar werd het slechts 10,8 graden in De Bilt en dat was goed voor een achtste plaats in koudste Bevrijdingsdagen. De koudste editie was op 5 mei 1979. Het werd toen in De Bilt niet warmer dan 7,2 graden. In 1957 werd het in De Bilt 7,8 graden en viel in de Limburgse heuvels zelfs sneeuw. In Vaals lag toen 15 centimeter sneeuw. In De Bilt viel 14 millimeter en daarmee was het de natste Bevrijdingsdag.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button