Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Vrijdag verlichting van droogte door veel regen

- advertentie -

De Bilt – Vanuit het zuiden zorgt een neerslaggebied vrijdag op grote schaal voor verlichting van de extreme droogte. In het zuidoosten is ’s middags kans op zware buien met potentie voor (zeer) zware windstoten, onweer en hagel. Ook kan het flink plenzen met lokale wateroverlast tot gevolg.

- advertentie -

Door de aanhoudende droogte en het warme weer van de afgelopen tijd liep het neerslagtekort snel op naar meer dan 100 millimeter. In het zuiden en midden van het land werden al sproeiverboden ingesteld. Vrijdag wordt de droogte op grote schaal verlicht, want er wordt veel neerslag verwacht. Er kunnen wel grote regionale verschillen ontstaan.

Kurkdroge bodem iets verzacht
De regen van donderdagochtend gaf een voorzetje en heeft de kurkdroge bodem iets verzacht. De toplaag van de bodem is behoorlijk uitgedroogd en verhard door de droogte, waardoor het regenwater tijdens een stortbui in eerste instantie moeizaam opgenomen kan worden. Door de zware regenval slaat de bodem bovendien dicht. Het water stroomt dan weg naar het riool of sloten en verlicht de droogte nauwelijks. Gestage regenval, zoals donderdagochtend het geval was, is wel effectief tegen droogte.

Vrijdag wordt de droogte op grote schaal verlicht. Vanuit het zuiden nadert in de ochtend een neerslaggebied. Vooral in het westen en midden van het land regent het gedurende de middag gestaag door. Soms kan het behoorlijk plenzen en is de bodem nog te droog om het water rustig weg te laten zakken. In dat geval kan lokaal wateroverlast optreden. Veel sloten en watergangen zullen door de regen wel weer aangevuld worden.

Kans op noodweer in het zuidoosten
In het zuiden, midden en oosten is de neerslag buiig van karakter. Met name in de middag kunnen de buien in deze regio’s zwaar uitpakken. Daarbij is kans op zwaar onweer, grote hagelstenen en lokaal zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Deze buien produceren veel neerslag in korte tijd, waardoor de bodem veel moeite zal hebben om het water op te nemen. Met wateroverlast zoals ondergelopen straten moet ook rekening worden gehouden.

Bij de zwaarste buien kunnen lokale windverschijnselen zoals een valwind of een windhoos ontstaan die door de extreme windvlagen veel schade kunnen aanrichten. De kans op een windhoos is klein, maar niet helemaal uitgesloten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button