Cultuur

Lezing over Ploegkunstenaar Jannes de Vries in Marktpleinkerk

- advertentie -

Winschoten – Op zaterdagmiddag 28 mei (aanvang 14.00 uur) wordt er een lezing gehouden over de schilderijen van Ploegkunstenaar Jannes de Vries (1901-1986) die in de Marktpleinkerk in Winschoten hangen.

- advertentie -

De nieuwste aanwinst, het schilderij ‘De verloren zoon’ wordt deze middag feestelijk onthuld. Dit schilderij van De Vries is afkomstig uit de nalatenschap van mevrouw J.M. Haan (Warffum 1935 – Gouda 2021). In eerste instantie werd daarvoor het Groninger Museum benaderd met de wens het schilderij voor publiek toegankelijk te maken.

Wetend van de bestaande collectie religieuze schilderijen van Jannes de Vries (eigendom van de gemeente Oldambt), heeft het Groninger museum de gemeente Oldambt benaderd, die het schilderij in bruikleen kreeg om toe te voegen aan de collectie in de Markpleinkerk. De gemeente Oldambt is de familie van mevrouw Haan en het Groninger Museum daarvoor zeer erkentelijk.

De toegang voor de lezing is gratis. Aanmelding is wenselijk, maar wie spontaan komt is ook welkom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelding door een e-mail te sturen naar Floor Haanstra, beleidsadviseur cultuur van de gemeente Oldambt: floor.haanstra@gemeente-oldambt.nl

Het programma voor deze middag is als volgt:
– 13.30 uur: Inloop met koffie en thee
– 14.00 uur: Welkom gevolgd door orgelspel door Koos Akkerman op het Witte-orgel van de kerk
– 14.15 uur: Lezing met beelden over het religieuze werk van Jannes de Vries door Davita E. van der Woude, MA
– 14.45 uur: Orgelspel
– 14.45 uur: Onthulling van het schilderij met kleine toelichting over de herkomst en betekenis.
– 15.00 uur: Orgelspel door Koos Akkerman / afsluiting
– 15.10 uur: Gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Medewerkers aan deze middag
Davita E. van der Woude, MA is kunsthistorica. Voor de overzichtstentoonstelling van het werk van Jannes de Vries in het Veenkoloniaal museum te Veendam (2020) schreef zij een artikel over het religieuze werk van Jannes de Vries in de tentoonstellingscatalogus. Samen met dominee Bert L. van der Woude werkt zij aan een boek over de zestien schilderijen van Jannes de Vries in de Marktpleinkerk.

Koos Akkerman is een van de vaste organisten van de Marktpleinkerk te Winschoten en stadsgids.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button