Sport

Guido Swart verlaat na 15 jaar Manege De Dollard

- advertentie -

Winschoten – Het vertrek van Guido Swart van Manege De Dollard deed wat stof opwaaien. OldambtNu.nl ging bij Guido langs om terug te blikken. “Het is hier een prachtige tijd geweest, maar nu ga ik andere stappen zetten.”

- advertentie -

Het huidige gebouw van Manege De Dollard werd in 1977 door Prinses Margriet geopend en was de thuisbasis voor de stichting paardrijden voor gehandicapten Winschoten en omstreken, tot in 1986 de stichting werd opgeheven. In 1988 werd de manege aangekocht door de heer Tonkens en kwam de tweede rijhal erbij. Sindsdien heeft de Manege De Dollard heel wat wisselingen meegemaakt.

Veel activiteiten
Guido Swart, al sinds zijn 18e paardenfokker, kwam op 20 mei 2007 samen met zijn werkgever Dickey Ritsema naar Winschoten om te kijken of ze in het pand (in eigendom van de heer Heringa) hun activiteiten konden uitvoeren. En zo werd de toen 20-jarige Guido bedrijfsleider van de roemruchte manege.

“Ik heb het bedrijfsleider zijn altijd gecombineerd met mijn baan bij Ritsema Sierbestrating en de fokkerij”, vertelt Guido. “En natuurlijk zijn er in de 15 jaar ook dingen die misschien iets anders hadden kunnen gaan. We hadden meerdere plannen om de manege te combineren met andere bedrijfstakken, zodat ook Ritsema er baat bij zou hebben, maar dat is helaas niet gelukt. Dus nu ga ik verder en zijn er nieuwe huurders voor de manege. Maar als ik terugkijk, overheerst er beslist een tevreden gevoel. Wat hebben we hier veel bijzondere dingen mogen mee maken.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Diverse takken van de paardensport
Op dat moment pakt Guido zijn telefoon en zoekt wat foto’s om aan te geven wat er allemaal is geweest. En dan komen er heel wat mooie paardenevenementen voorbij. Naast de manegelessen, ponykampen en privéhuur van de rijbanen voor lessen, waren er diverse concoursen. De dressuur competitie en dressuurwedstrijden van rijvereniging Neta, menwedstrijden, het ICW springconcours met destijds al een paardentrailer als hoofdprijs, de woensdag springwedstrijden waar Sineke Perdok de drijvende kracht van was en de EDR springwedstrijd die vele Duitse combinaties naar Winschoten bracht. Ook waren er keuringen van het KWPN en NSPS shetlandponies en het ONNK vrij springen.

Entertainen
In Manege De Dollard konden veel geïnteresseerden ook genieten van paarden-entertainment met klinkende namen. Zo was er in 2013 de jubileumshow van rijvereniging Neta met een pony springclinic verzorgd door Tammo Mellema, een demonstratie van polo met professionele ruiters uit Argentinië, Duitsland en Nederland, de Friezen Show van Christa Larmoyeur en demonstraties van tuigpaardenstal Mekkes en Nederlands Kampioen voltige Carola Sneekes.

In 2015 was er een benefiet dag ten bate van het KWF met overdag een training van Adelinde Cornelissen en haar team. Aansluitend was er ’s avonds een showavond met onder andere een clinic van Maarten van Stek, shows van Esther Liano, Kirsten en Annemarie Brouwer en een aangespannen pas de deux van Jacques Poppen en Marjet Westerhof.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Pensionstal
Manege De Dollard is in deze periode ook een pensionstal geweest waar mensen hun paarden konden stallen. Soms om zelf te rijden, soms om de paarden te laten trainen. Er waren altijd stalruiters om de vele paarden dan te rijden en uit te brengen. Een periode had de beroemde handelsstal VDL een flink aantal paarden bij Guido staan om te zien welke paarden geschikt waren voor de hoge springsport of welke door werden verkocht naar de basissport ruiters. Een intensieve tijd doordat veel paarden ook veel verzorging vragen.

“Ik ben blij dat ik altijd een fijn team vaste mensen erbij had die konden helpen met de verzorging. Zoals Pascal en Jacqueline die jarenlang er altijd voor de paarden waren.”

Multifunctioneel pand
Door de ligging van Manege De Dollard met eigen parkeerterrein, de ruime hal met grote overspanning en vrij zicht vanaf de tribunes, werd Guido ook geregeld benaderd om andere activiteiten te laten plaatsvinden.

Zoals motorcross, tuinbeurzen, bestuurbare auto dag, overdekte rommelmarkten, feesten in de kantine, hondentrainingen en was de manege de standplaats van Circus Renz. Maar ook het jaarlijkse nieuwe jaar starten met het Snerttoernooi van VVS uit Oostwold. “Heel bijzonder vond ik ook de beurs MidWinterWol. Een beurs met allerlei stands gericht op het verwerken van wol. Ik wist niet dat dit zoiets groots was. Dat er zelfs bussen van het Trammuseum ingezet moesten worden om alle bezoekers goed heen en weer te kunnen vervoeren van station en parkeerplaatsen naar het Oostereinde. Hoe mooi dat we dit jarenlang hebben kunnen faciliteren.”

Een manegebedrijf met pensionpaarden runnen, kost heel veel tijd. Gaat Guido zich nu niet vervelen?
“Nou, vervelen zal ik me zeker niet. Maar het 15 jaar lang ’s morgens de wekker om 6u en om 8u de stal open en om hopelijk 22u de deuren weer sluiten, dat ga ik denk ik niet missen. Ik heb dankzij de manege een groot netwerk opgebouwd met mooie contacten.

Naast mijn baan bij Ritsema en eigen handelsonderneming, ga ik ook zeker verder met de fokkerij Dollard’s Stud, die al veel goede kwaliteitspaarden geleverd heeft zoals Whizz Kids Gonda, Dollard’s Abu Dhabi en Fabian.

Door de nieuwe fokkerij methodes, kun je veel selectiever fokken. Je kunt nu met een goede merrie veel gerichter embryo’s plaatsen en daardoor meer richten op kwaliteit dan kwantiteit. Ik heb nog 6 hele fijne merries waarmee ik doorga.”

Toekomst
En waar dat uiteindelijk gaat gebeuren, is even afwachten. “Ik ben bezig met iets in Blauwestad, maar ook dichter bij Groningen sta ik voor open. Voorlopig ga ik eerst terug naar de basis, het huis van mijn grootouders en van daaruit gaan we het wel zien. Ik ben iemand die altijd doorzet. De mouwen omhoog en doorgaan, als het nodig is de mouwen nog even wat verder omhoog. Ik ben blij dat de familie Ploeger de manege nu gaat huren en vanuit Midwolda naar Manege De Dollard komt om het pand weer als manege- en pensionstal te gaan gebruiken.”

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button