Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Ook dit jaar streep door Zomerfestival Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Er komt dit jaar geen Nacht van Winschoten. Organisator Luurt Duursema wil dat naar eigen zeggen ‘dolgraag organiseren’, maar kan dat niet doen door geschutter van de gemeente Oldambt. ‘Ik baal ontzettend, echt ontzettend!’, laat Duursema weten, ‘maar het is helaas niet anders.’ Aldus RTV Noord.

- advertentie -

Al sinds 1984
De Nacht van Winschoten bestaat al sinds 1984. Een evenement in de binnenstad waar altijd duizenden mensen op afkomen. Optredens van bands, een bomvol Marktplein en overal gezelligheid.

De kosten voor het organiseren van het evenement liggen ongeveer op 55.000 euro. De laatste jaren – los van de coronajaren want toen kon niks georganiseerd worden – droeg de gemeente Oldambt 10.000 euro bij. Nog eens 10.000 euro kwam uit de pot met geld die bij elkaar was gespaard door ondernemers. De rest van de kosten worden gedekt uit inkomsten van de avond zelf.

Geen Nacht
Bij het organiseren van zo’n groot evenement, komt veel kijken. Zoveel, dat Duursema in het verleden al in oktober om tafel zat met de gemeente, terwijl het zomerfestival pas halverwege juli plaatsvindt. ‘Dat komt omdat je alles moet regelen met beveiliging, de ehbo, hulpdiensten, noem maar op. Dat regel je niet in een paar weken.’ zegt Duursema tegen de omroep.

Duursema: ‘Dat ik dit jaar weer kon rekenen op die 10.000 euro van de gemeente, hoorde ik pas een paar weken geleden. Op dat moment had ik nog negen weken tot de Nacht. Dat is al krap, maar ik ging ervoor. Maar over die andere 10.000 euro weet ik nog steeds niks. Daardoor kan de Nacht niet doorgaan. Ik heb simpelweg geen sluitende begroting.’

Geklungel van de gemeente
Dat komt door een fout bij de gemeente. Oldambt zet een nieuw systeem op poten waarmee de inzameling van het geld van de ondernemers geregeld moet worden. Met dat geld moeten evenementen gefinancierd worden, om Winschoten te laten bruisen.

Maar over dat systeem moet eerst gestemd worden door de ondernemers zelf. Het is aan de gemeente om de stembiljetten zorgvuldig uit te delen. Dat gaat verkeerd. Meerdere ondernemers krijgen geen stembiljet, andere bedrijven ontvangen dubbel.

De gemeente noemt haar eigen handelen ‘spijtig’. Door die fout moet het proces opnieuw doorlopen worden. Deze week is dat gebeurd, volgende week volgt de uitslag. Maar door die fout en de daaropvolgende vertraging, valt de Nacht van Winschoten in het water.

Reactie burgemeester Sikkema
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema over de ontstane situatie tegen RTV Noord: ‘Het klopt dat het beginpunt ligt bij de fout die is gemaakt. Maar dan hoop ik vervolgens dat de gedachte ontstaat: Oké, dit is wat het is, hoe kunnen we dit wél organiseren?’

Sikkema heeft Duursema tot en met deze week de tijd gegeven om zijn programma in te dienen, zodat de gemeente de veiligheidschecks kan doen. Daarmee wordt bepaald of het evenement wel of niet door kan gaan.

Desnoods onder voorbehoud
Duursema zegt geen programma te kunnen geven, omdat hij niet weet hoeveel geld hij ter beschikking heeft. Sikkema: ‘Wij hadden gehoopt dat hij met een line-up komt, al is het onder voorbehoud. Maar die is niet gekomen.’

Te kort dag
Het maakt niet meer uit of de ondernemers wel of geen groen licht geven voor het nieuwe systeem; het kwaad is al geschied. Duursema: ‘Linksom of rechtsom, ik heb dan nog maar zes weken en dan is de Nacht. Die fout van de gemeente heeft dit onmogelijk gemaakt.’

De teleurstelling klinkt door in zijn stem: ‘Ik baal ontzettend. Maar ik moet dit nu wel wereldkundig maken. Er zijn veel mensen die zelfs hun vakantie anders plannen, om bij de Nacht te kunnen zijn. Zij moeten weten dat het dit jaar helaas niet doorgaat. Er gaat definitief een streep door deze editie.’

Gepland op 15 en 16 juli
De Nacht van Winschoten zou gehouden worden op 15 en 16 juli. De kermis komt wél naar het Marktplein en staat daar van 13 tot en met 16 juli.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button