Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Lente was op één na zonnigste, droog en iets te zacht

- advertentie -

Landelijk – De zon was deze lente veelvuldig van de partij en dat resulteerde in de op één na zonnigste lente ooit. Het aantal zonuren komt naar verwachting uit op 731 uur tegen 566 normaal. Ook was de lente droog. Gemiddeld over het land viel 104 mm tegen 154 normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden tegen 9,9 graden normaal was de lente iets aan de zachte kant.

- advertentie -

De zon scheen deze lente vaak en maart was zelfs recordzonnig. Gemiddeld over het land scheen de zon in de eerste lentemaand 245 uur tegen 145 uur normaal. Ook april was zonnig met 229 uur tegen 196 normaal en ook mei zal als een zonnige maand de boeken in gaan. Naar verwachting komt het aantal zonuren in mei uit op 256 uur tegen 225 normaal.

Gemiddeld over het land is mei aan zijn stand verplicht om de zonnigste lentemaand te zijn en dat is gemiddeld ook zo. Toch was het in het noorden van het land in maart zonniger dan in mei. In Eelde scheen de zon in maart 243 uur tegen 228 uur in mei. Ook in De Bilt was maart iets zonniger dan mei met 259 uur in maart tegen 251 uur in mei. In de kustgebieden was mei veel zonniger dan maart en dat maakt mei als geheel zonniger dan maart.
Met naar verwachting in totaal 731 zonuren tegen 566 normaal is het de op één na zonnigste lente ooit gemeten. De lente van 2020 was met 805 uur recordzonnig. De lente van 2011 had 713 zonuren in de maanden maart, april en mei.

Momenteel staat de teller op 701 uur. Om definitief van de tweede plaats te kunnen spreken moet de zon tot en met dinsdag nog 12 uur schijnen. Naar verwachting schijnt de zon de rest van deze maand gemiddeld nog 30 uur.

Iets te zachte maand
Met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden tegen 9,9 normaal is de lente iets te zacht. Maart was een iets te zachte maand en april was weer iets te koud. Ook mei is weer iets aan de zachte kant met naar verwachting een gemiddelde temperatuur van 14,1 graden tegen 13,4 graden normaal.

Vorig jaar was de lente duidelijk te koud met een gemiddelde temperatuur van 8,1 graden. De lente van 2020 lijkt veel op deze lente en had met 10,3 graden een vergelijkbare temperatuur. De lente van 2007 is de warmste lente ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden. De koudste lente die op het hoofdstation werd gemeten was de lente van 1962. Gemiddeld over maart, april en mei kwam de temperatuur uit op 6,6 graden. De koudste lente van deze eeuw was 2013. Gemiddeld kwam de temperatuur uit op 7,3 graden.

Bijna net zoveel warme dagen als vorstdagen
Met 15 warme dagen (maximumtemperatuur van 20 graden of meer)en 14 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) was de verdeling deze lente bijna gelijk. Normaal komt het tot 16 warme dagen en 12 vorstdagen. De laagste temperatuur in De Bilt werd genoteerd op 7 maart. De temperatuur daalde in De Bilt naar -4,4 graden.

De hoogste temperatuur op het hoofdstation was 25,2 graden. Deze waarde werd op 17 mei genoteerd. Op 22 maart steeg het kwik voor het eerst dit jaar ergens tot boven 20 graden. Westdorpe had de primeur en later steeg ook het kwik in Eelde naar 20 graden. In De Bilt kwam het die dag tot een datum-warmterecord. Met een maximumtemperatuur van 19,6 graden was het niet eerder zo warm op 22 maart. Het oude record was 19,2 graden. Op 12 april werd de eerste officiële warme dag van het jaar genoteerd. In De Bilt werd het 20,6 graden.

In totaal werden in De Bilt 2 zomerse dagen waargenomen met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer tegen 4 normaal. De eerste officiële zomerse dag hadden we op 15 mei. Tot een tropische dag met een maximumtemperatuur van 30 graden of meer is het op het hoofdstation niet gekomen. Landelijk kwam het wel tot tropische waarden. Op zowel 18 als 19 mei werd het lokaal tropisch warm.

De lente met de meeste warme en zomerse dagen was 2018. Op maar liefst 30 dagen steeg de temperatuur naar 20 graden en meer en op 16 daarvan werd het warmer dan 25 graden. Op 1 dag steeg het kwik naar 30 graden en meer.

25 vorstdagen in Eelde en 8 zomerse dagen in het zuidoosten
De meeste vorstdagen in deze lente werden in Eelde genoteerd. In 25 nachten daalde de temperatuur tot onder nul. In Twente gebeurde dat op 24 nachten en in Deelen op 21 nachten. De meeste warme dagen waren weggelegd voor het Limburgse Arcen. Daar steeg het kwik op 22 dagen tot boven 20 graden. In zowel Arcen, Ell als Maastricht steeg het kwik op 8 dagen tot boven 25 graden. Gemiddeld komt het op 5 dagen tot een zomerse dag.

Lente duidelijk droog
Maart was met slechts 9 millimeter een recorddroge maand. Normaal valt in de eerste lentemaand 56 mm. April was natter dan normaal, maar veruit de meeste neerslag viel tijdens de eerste 10 dagen. In totaal viel gemiddeld over het land 51 mm tegen 41 normaal. Mei is een droge maand. Vooral de eerste helft van de maand viel nagenoeg geen regen, maar de laatste tijd is het vrij nat. Gemiddeld komt de maand uit op 43 mm tegen 56 normaal.

Alle lentemaanden samen leverde 104 mm op tegen 154 normaal. Daarmee staat de lente van 2022 in de top-20 van droogste lentemaanden ooit gemeten. De droogste lente hadden we in 2011. In totaal viel gemiddeld over het land 52 mm. In 2020 viel gemiddeld 88 mm.

Neerslagtekort
Met een tekort van 95 mm is sinds halverwege april sprake van een neerslagtekort. Dit betekent dat er 95 mm meer verdampt is dan er aan neerslag gevallen is. De komende twee weken loopt dit tekort weer op naar 118 mm en daarmee blijft het droog. Op 18 mei was het tekort nog 109 mm, maar de neerslag van de laatste tijd heeft het tekort teruggebracht naar 95 mm.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button