Gemeente

Flatbewoners gaan wormen te eten geven met hun GFE-afval

- advertentie -

Oldambt – Bewoners van hoogbouw gooien hun GFE afval (groente, fruit, etensresten) meestal in de restafval containers. Hierdoor verdwijnt er onnodig veel afval uit de kringloop. Gemeente Oldambt is daarom een proefproject begonnen om van GFE herbruikbare compost te maken.

- advertentie -

Voedselfiets
Wethouder Jurrie Nieboer: “GFE verwerken tot goede compost waardoor bewoners minder restafval hebben en daardoor ook minder kosten betalen. Dat zou toch een win-win situatie zijn.” Het idee was om het inwoners makkelijker te maken toch GFE te verzamelen, het laten ophalen en daarna verwerken. Er wordt in Nederland al op meer plekken gewerkt met de zogenaamde voedselfiets die de inzameling van GFE doet.

Voor het Oldambt zijn hier nu wormen aan toegevoegd, de Eisenia Fetida, oftewel de rode mestpier. Dit alles is in overleg gegaan met WormsSystems en Dutchworms uit Oostwold. Gerben Mekelenkamp van Dutchworms heeft samen met zijn vader en oom een unieke wormencontainer ontwikkeld en gemaakt. Gerben kweekt als enige in Nederland deze bijzondere wormen.

Van GFE naar compost en wormenthee
De bewoners van hoogbouw die zich hebben aangemeld voor dit proefproject, hebben vanuit de gemeente een 4 liter emmertje gekregen waar GFE (geen vlees) in verzameld kan worden. Deze emmertjes kunnen 2x per week op een vast tijdstip in de voedselfiets worden geleegd. En de voedselfiets brengt dit naar de gemeentewerf waar de wormen compostcontainer staat.

De voedselresten worden door de wormen omgezet naar compost wat weer door de gemeente in de diverse plantsoenen kan worden gebruikt. Ook het afvalwater wat bij het composteren vrijkomt, de zogenoemde ‘wormenthee’, kan hergebruikt worden voor bemesting van bijvoorbeeld bloembakken.

Het project is gestart
Vrijdag 10 juni werd de wormencontainer op het plein bij ’t Rond officieel in gebruik genomen. Diverse deelnemers aan dit project stonden met hun emmertjes met GFE al klaar. Jurrie Nieboer informeerde de aanwezigen over dit project en Gerben Mekelenkamp legde in duidelijke taal uit hoe de wormencontainer werkt.

- advertentie -

En voegde daar ook aan toe: “Deze container is speciaal gemaakt zodat circa 200 kleine huishoudens hun GFE afval kwijt kunnen. Maar ook degene die dit zou willen toepassen in eigen huis, kan dit uitstekend doen met de speciale thuiscontainers.” Een medewerker van Afeer gaat met de voedselfiets, een hypermoderne bakfiets, twee keer per week op pad en gaat dan naar de gemeentewerf waar de wormencontainer na de ingebruikname naar toe is gebracht.

- advertentie - 

Interesse
Gemeente Oldambt wil met deze pilot graag ontdekken of de wormencontainer een succes kan worden. Zo rond september zal een evaluatie plaatsvinden. Bent u geïnteresseerd in dit project? Neem dan contact op met de gemeente.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button