Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Opletten voor hoge zonkracht en hitte

- advertentie -

Landelijk – Komende dagen wordt op grote schaal zonkracht 7 bereikt. Vooral vrijdag en zaterdag is in het midden en zuiden zelfs kans op zonkracht 8. Deze uitzonderlijk hoge waarden komen in ons land niet vaak voor. De combinatie met hoge temperaturen van ruim 30 graden vergroot de kans op een zonnesteek.

- advertentie -

In de periode rond de langste dag van het jaar schijnt de zon in ons land het felst. De komende dagen wordt op grote schaal zonkracht 7 bereikt. Afgelopen week is bij het RIVM in Bilthoven al enkele keren een waarde tussen 7,5 en 8,0 gemeten. Mogelijk wordt vrijdag of zaterdag een waarde van 8,0 gemeten. Dat is nog zeldzamer.

Kans op zonnesteek door felle zon en hitte
Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans om te verbranden het grootst. Een gevoelige huid kan bij zonkracht 7 of 8 al binnen een kwartier verbranden. Het beste advies is om de zon midden op de dag zoveel mogelijk te vermijden, mede omdat de roodkleuring pas na enkele uren verschijnt. Daarnaast vergroot de combinatie van de felle zon en hoge temperaturen de kans op een zonnesteek.

Vrijdag wordt het al 27 tot 31 graden en zaterdag valt de temperatuur nog enkele graden hoger uit. Op grote schaal in het binnenland wordt het tropisch warm met waarden tussen 30 en lokaal zelfs 35 graden. Ook aan zee is het dan zomers warm met temperaturen tussen 27 en 29 graden. De zon schijnt daarbij flink met in de loop van de middag ook stapelwolken. Vanuit het westen neemt de bewolking verder toe en stijgt de kans op buien.

Dit bepaalt de zonkracht
De stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de bewolking lager in de atmosfeer zijn de belangrijkste factoren die de zonkracht, ook wel UV-index genoemd, bepalen. De weerkaatsing van de zonnestralen op zand en water speelt ook mee met de sterkte van de UV-straling. Op het strand of op een boot gaat verbranden nog een fractie sneller. Stapelwolken en sluierwolken zorgen ook voor een snellere verbranding van de huid, wanneer de zon er goed tussendoor schijnt. Dit komt omdat de zonnestralen via meerdere wolken worden weerkaatst richting onze huid, waardoor de UV-straling tijdelijk meer kan zijn vergeleken met een onbewolkte hemel.

Historie van de zonkracht-metingen
Het enige meetpunt in Nederland waar de zonkracht wordt gemeten ligt in Bilthoven. Sinds 2006 werd hier slechts vier keer een UV-index van meer dan 8 gemeten. In 2017 gebeurde dit maar liefst twee keer in relatief korte tijd. Op 11 en 18 juni werd zonkracht 8,7 en 8,1 gemeten. In het zuiden wordt niet gemeten, maar de kans is groot dat daar toen waarden van boven de 9 zijn gehaald. Het absolute record stamt uit 1995 en staat op 9,0. Dit had te maken met de uitbarsting van de Pinatubo in 1991 op de Filipijnen die de jaren daarna zorgde voor een dunnere ozonlaag.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button