Cultuur

“Voorstelling: ‘Over de grens’ raakt je, zeker nu in tijden van opnieuw oorlog”

- advertentie -

Bad Nieuweschans – ‘Het raakt je’, ‘het komt echt bij je binnen’, ‘herkenbaar’, zomaar enkele woorden die mij te binnen schieten, naar aanleiding van de muzikale voorstelling ‘Over de Grens’ in de Mellemaheerd te Bad Nieuweschans. Dat schrijft verslaggever Frans Stegeman.

- advertentie -

In de oude boerenschuur van Piet Mellema aan de Hamdijk, een paar meter van de Duitse grens, speelt het verhaal zich af. Het decor is heel simpel, een oude tafel met 5 stoelen en voor de rest alleen maar strobalen. Jan Kolder is de naam van de oorspronkelijke boer, een man met een groot hart en weinig woorden. Hij vangt iedereen op die op de vlucht is voor honger en geweld. ‘Aander lu bin ook lu’ is zijn levensmotto.

Het verhaal
Het verhaal begint met de komst van twee jonge kinderen uit Amsterdam, die door hun ouders deze kant op zijn gestuurd om de honger periode te ontvluchten. Deze kinderen vinden snel hun draai op deze boerderij, maar weten ook niet precies wat er allemaal om hun heen gebeurd. Hoewel zij vrij rond kunnen lopen, zien ze ook af en toe wel andere onderduikers, verborgen in het stro en natuurlijk voelen ze ook de angst van het boerengezin.

Ook vinden er mysterieuze bijeenkomsten van verzetsmensen plaats, waarbij ook wel invallen hebben plaatsgevonden door Duitse militairen en NSB’ers. Altijd wist de boer, maar ook zijn vrouw, door hun onverzettelijkheid en gedrag verdere escalaties te voorkomen.

“Bijzonder vond ik ook bij aanvang van de voorstelling een presentatie van vluchtelingen.” zegt Frans.

Een oudere man vertelde dat hij nu in Nieuw Scheemda woont, na eerst in Amsterdam te hebben gewoond. “De hartelijkheid van de mensen hier, heeft met name mijn vrouw doen besluiten, om hier ons leven voort te zetten”. Ze helpen ook mensen die op de vlucht zijn en zetten voort hoe zij ook ooit hier zijn opgevangen. ‘Over de Grens’ in de regie van Ruut Weissman en met prachtige muziek van onder andere Ramses Shaffy, Björk, Alex de Vissering en Rutger de Bekker, heeft een bijzondere indruk achtergelaten.

- advertentie -

Randprogrammering
Er is ook een randprogrammering aan deze voorstelling gekoppeld met een boottocht iedere vrijdag en zaterdagmiddag van 14:00 tot 17:30 uur. Voorafgaand aan de voorstelling vaart de rondvaartboot tussen Wedderveer en de Hamdijk (Booneschans). De boot vaart dwars door het natuurgebied en langs het gehucht De Bult, waar de boerderij van Jan Kolder heeft gestaan.

- advertentie - 

Ook kan er bij de kaarten een 4-gangen diner worden bijbesteld. Voor meer informatie en kaarten zie www.overdegrens.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button