Algemeen

Gemeente trekt stekker uit het plan van Stichting MFC De Hardenberg

- advertentie -

Oldambt – De intentieverklaring tussen de Stichting MFC De Hardenberg en de gemeente Oldambt kan na heel korte tijd al weer de prullenbak in. Op 17 januari waren in De Hardenberg de gemeente en de nieuwe stichting nog vol overtuiging dat het sportcomplex overgenomen kon worden. Zowel burgemeester Cora-Yfke Sikkema als André Hateboer hebben toen deze intentieverklaring ondertekend.

- advertentie -

André Hateboer: “De korte bijeenkomst op vrijdag 10 februari, waarin de gemeente het besluit heeft medegedeeld om niet in te stemmen met ons voorstel tot overname en te stoppen met het verkoopproces, heeft ons doen besluiten om het vertrouwen in het college van B&W op te zeggen en de intentieverklaring als ontbonden te beschouwen. Er worden ook geen vervolgafspraken meer gemaakt.”

“Wij hebben geen enkele behoefte om mee te werken aan een proces voor de bühne, waarvan de uitkomst naar onze overtuiging allang vaststaat. Het proces zoals we dat nu hebben meegemaakt sterkt ons in die mening”.

Ingewikkeld
Wethouder Erich Wünker, tijdens een interview op radio G1: “Wij hebben vorige week een conceptplan van de stichting MFC De Hardenberg gekregen en hebben dit direct besproken en getoetst aan de uitgangspunten die wij met elkaar hebben afgesproken en dan gaat het er om dat er geen financiële mogelijkheden zijn, noch incidenteel noch structureel. Het plan wat is ingediend gaat het wel om incidentele en structurele bijdragen. En dan wordt het heel ingewikkeld.”

“Ze zijn er blijkbaar steeds van uit gegaan dat de gemeente een financiële bijdrage zou kunnen leveren in dit hele verhaal, maar die is er bij gemeente helemaal niet. En ja, dan stopt een samenwerking al snel.”

Arina Prins
Bestuurslid van Stichting MFC De Hardenberg Arina Prins: “Het is wel goed om de reactie van het bestuur van Stichting MFC de Hardenberg nog even te benadrukken, dat die € 400.000,00 uit de koker komt van invullingen van de gemeente Oldambt zelf!

In deze € 400.000 zit namelijk de af te boeken boekwaardes op de algemene reserve ter waarde van respectievelijk € 1.025.000,00 en € 780.000,00 conform het raadsbesluit van 28 september 2022 in verwerkt! Het is natuurlijk oneerlijk om deze boekwaardes te gebruiken om ons plan af te schieten.

Ze boeken straks conform het raadsbesluit straks bij elkaar opgeteld ruim 1,8 miljoen euro af van de algemene reserves. Dat boeken ze in 1x af, echter wanneer je de rekensom van de gemeente hanteert kun je zeggen dat verspreid over 10 jaar de gemeente een kostenpost van € 180.000,00 heeft per jaar voor een gebouw waar niemand gebruik van kan maken omdat het permanent is gesloten.”

Eén euro
“In een samenvatting van de Stichting MFC De Hardenberg wordt de gemeente gevraagd om het sportcomplex voor een symbolisch bedrag van € 1,00 over te nemen. . Daarnaast vraagt de stichting aan de gemeente incidentele en structurele bijdragen om de exploitatie van het sportcomplex te kunnen realiseren.

Op basis van uw exploitatiebegroting betekent dit voor de gemeente Oldambt voor de komende 10 jaar een kostenpost van in totaal ruim vier miljoen euro, omgerekend gemiddeld € 400.000 per jaar. Naast deze concrete financiële bijdragen wordt de gemeente gevraagd om garant te staan voor een mogelijk exploitatietekort (bovenop de vaste gemeentelijke bijdragen)”,, aldus een reactie vanuit de gemeente.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button