Algemeen

Straten van Oldambt: Verdwenen klooster herleeft in Winschoter straatnamen

- advertentie -

Winschoten/Heiligerlee – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

Enig idee wat een dormter is? Of een refter? Het zijn niet alleen straatnamen op de grens tussen Winschoten en Heiligerlee, maar ook ruimtes in een klooster. Een dormter is de benaming voor een slaapzaal in een klooster en een refter, ook wel refectorium genoemd, is de eetzaal van het klooster.

Deze twee straten zijn niet de enigen in de buurt die een link met het klooster hebben. Alle straten in de buurt zijn vernoemd naar plekken in een klooster, zoals Galerij, Boekerij, Brouwhuis, Kloostergang en Kloostertuin. Dat de straten op deze plek allemaal iets met het klooster te maken hebben is niet toevallig. Hier vlakbij, op de plek van het huidige natuurgebied de Hoogte, stond tussen 1231 en 1597 namelijk het nonnenklooster Mons Sinaï. Eeuwen later werd de christelijke basisschool in Heiligerlee naar dit klooster vernoemd.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Het klooster Mons Sinaï was gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, één van de populairste heiligen van de Middeleeuwen. Vele kloosters en kathedralen werden in die tijd aan haar gewijd of naar haar vernoemd. Zo ook dus het klooster van Heiligerlee, waarin in de begintijd zo’n 180 nonnen woonden en daarmee was het een behoorlijk groot klooster. Ook had het klooster bijna 1500 hectare grond in het bezit, dat zijn behoorlijk wat voetbalvelden bij elkaar. Het ging vooral om landerijen, maar het klooster had ook een eigen steenfabriek.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Jarenlang bloeide het klooster en groeide het uit tot het hart van de samenleving in de regio. Maar toen kwam de Tachtigjarige Oorlog. Die lange en bloederige oorlog, die in 1568 in Heiligerlee begon, betekende het einde van het klooster. Na de Slag bij Heiligerlee kwam het gebied in handen van de protestanten en daardoor was er geen plek meer voor een klooster. De nonnen verlieten Mons Sinaï en in 1597 werd het eens zo indrukwekkende klooster met de grond gelijk gemaakt. Maar door de straatnamen in Winschoten is het klooster anno 2022 nog niet helemaal vergeten.

Heb jij voor ons een nieuwe straatnaam die we kunnen uitzoeken? Tip ons via redactie@oldambtnu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button