Algemeen

De Fietsersbond: “Fietspaaltjes zijn een gevaar op de weg”

- advertentie -

Landelijk – De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) willen dat alle fietspaaltjes in Nederland verwijderd worden. In plaats van het veiliger te maken van, veroorzaken de obstakels volgens de clubs alleen maar meer gevaar op de overvolle fietspaden.

- advertentie -

De Telegraaf sprak Rob Stomphorst van VVN: “Het merendeel van de fietspaaltjes staat er overbodig en maakt het onveilig voor fietsers. In allerlei vormen, van verplaatsbaar tot rotsvast beton, leiden ze al jaren tot onnodige valpartijen met ernstige gevolgen. Er gebeuren eigenlijk meer ongevallen met de paaltjes, dan dat ze nut hebben voor de fietsveiligheid”.

Slecht zichtbaar
“Fietsers moeten bij drukte de gekste manoeuvres uithalen om op de fiets te blijven. Heel veel paaltjes zijn ook niet goed te zien, zeker niet wanneer het druk is op het fietspad of in het donker”, meent Stomphorst. “Ook gezien de toenemende intensiteit met steeds meer voertuigen in allerlei maten en de hogere snelheden op de fietspaden is het wat Veilig Verkeer Nederland betreft de hoogste tijd om afscheid te nemen van deze vaak onnodige obstakels en een grote schoonmaak te houden.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl (archief)

Oldambt
We spraken wethouder Ger Klein over het landelijk advies. “We hebben in het verleden, dat ik weet, nog nooit specifieke klachten gehad over een fietspaaltje. Ze staan er uiteraard ook met een reden, als we de paaltjes weghalen wordt het fietspad ook gebruikt door automobilisten.”

“Dit zien wij bijvoorbeeld ook in de wintermaanden, wij halen dan namelijk de paaltjes weg zodat een strooiauto gemakkelijk de fietspaden kan strooien met zout. In deze periode zien we dan automobilisten het fietspad gebruiken om niet te hoeven omrijden, dit zorgt voor gevaarlijke situaties,” aldus Klein.

- advertentie -

“We wachten deze discussie graag af, als er een landelijke regeling komt gaan we dit natuurlijk opvolgen. Het eruit halen is simpel, maar we moeten dan wel kunnen waarborgen dat een fietspad alleen wordt gebruikt door de juiste en toegestane weggebruikers.”

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button