Algemeen

Vrijwilligster Voedselbank Oldambt in de schijnwerpers

- advertentie -

Winschoten – Ouders die hun vier kinderen geen maaltijd meer kunnen voorzetten. Of een hoogzwangere aanstaande moeder die geen babyuitzet kan betalen. In Nederland anno 2016 komen deze schrijnende situaties nog steeds voor. Gelukkig brengen Echte Groningers als Melissa Huigen (24) uit Winschoten het typisch Groningse ‘noaberschap’ in de praktijk.

- advertentie -

Als fulltime vrijwilligster bij de Voedselbank Oldambt zorgt zij ervoor dat honderden arme gezinnen eten op tafel kunnen zetten. Of hun pasgeboren baby in een wiegje kunnen leggen. ‘Sommige mensen denken dat er alleen maar alcoholisten en zwakbegaafden bij de voedselbank komen’, zegt de Winschotense verontwaardigd terwijl ze een groot krat met gedoneerde soeppakjes optilt, ‘maar van dat beeld klopt dus echt niets.’ Ze heeft in de loop van de tijd al heel wat soorten mensen zien komen en gaan. ‘Echt, het kan iedereen overkomen dat ze aangewezen zijn op de voedselbank. Onze klanten zijn vooral gewone mensen die in een rotperiode in hun leven zitten. Door een scheiding bijvoorbeeld. Of omdat ze hun werk zijn kwijtgeraakt’.

345 Mensen bij de voedselbank
In de gemeente Oldambt, een van de armste gemeenten van Nederland, zijn er 345 gezinnen afhankelijk van voedselhulp. ‘Die mensen zitten als ze hier voor het eerst komen financieel zo aan de grond dat ze niet eens meer boodschappen kunnen doen. Voordat je recht hebt op hulp van de gemeente moet je namelijk vaak wel twee maanden wachten,’ vertelt Melissa. ‘Als je niets meer te eten hebt kun je daar natuurlijk niet op wachten. En kinderen al helemaal niet,’ roept ze uit.

Indringende verhalen
De jonge heldin werkt momenteel keihard om alle extra kerstpakketten bij de voedselbank samen te stellen. Melissa hoort veel indringende verhalen tijdens het uitdelen van de voedselpakketten. Mensen die emotioneel worden, blij met de hulp die ze krijgen van Melissa en haar collega’s. ‘Je ziet hier hoeveel het een mens kan tegenzitten in het leven. Maar we staan hier niet altijd heel serieus te doen, hoor’, lacht ze. ‘We maken het juist gezellig. Met een grapje, maar tijd voor een praatje is er natuurlijk ook. De blijdschap en dankbaarheid die je van de mensen krijgt’, vertelt ze opgetogen, ‘daar doe je het voor. Bij de meeste mensen is een bezoek aan de voedselbank vaak ook een nieuw begin,’ legt Melissa uit. ‘Als ze hier voor het eerst binnen lopen voelen ze zich slecht, het is de donkerste periode in hun leven. Maar na een paar weken zie je wat meer blijdschap, komen ze met rechte schouders binnen’, vertelt ze. ‘Dan zien ze voor het eerst weer licht aan het einde van de tunnel’.

WIl jij de voedselbank steunen?
Wil jij Melissa en haar collega’s steunen bij hun broodnodige hulp aan duizenden Groningers? Op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 december zijn alle voedselbanken in Groningen open. Je kunt er er dan houdbare producten (eten, drinken, maar ook tandpasta en shampoo) inleveren. Ook veel supermarkten zamelen op deze dagen extra in. Voedselbanken vind je hier: www.voedselbankennederland.nl

Foto: Echte Groningers (Facebook)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button