AlgemeenSport

Vijftig jaar geleden: Winschoter verdediger ontvangt allereerste gele kaart in Nederland

- advertentie -

Winschoten/Amersfoort – Het is zondag 13 augustus 1972. In het kleine stadionnetje van HVC uit Amersfoort hebben de fans zich verzameld voor de eerste wedstrijd van het seizoen in de Eerste Divisie, thuis tegen Veendam. Vooraf lijkt het een wedstrijd te worden zoals alle andere, maar toch zal deze wedstrijd uiteindelijk de geschiedenisboeken ingaan.

- advertentie -

Er zijn nog maar zeven minuten gespeeld, wanneer het geluid van de fluit van scheidsrechter Gerard Jonker over het veld klinkt. Eltje Edens, rechtsback van Veendam, heeft een overtreding gemaakt op één van zijn tegenstanders. Dan gebeurt er iets bijzonders. Scheidsrechter Jonker grijpt naar zijn borstzak en haalt er een gele kaart uit. Daardoor wordt Eltje Edens uit Winschoten de eerste speler die in het Nederlandse betaalde voetbal een gele kaart ontvangt, vandaag precies vijftig jaar geleden.

Eltje Edens (r) in actie namens Veendam / Foto: Willem Molema

Lang werd gedacht dat stervoetballer Wilem van Hanegem de eerste gele kaart in het betaalde voetbal ontving, maar pas enkele jaren geleden bleek dat het niet de Kromme was, maar de op dat moment 25-jarige rechtsback van Veendam die de twijfelachtige eer had om op deze manier in de geschiedenisboeken terecht te komen. De gele kaart kwam Edens overigens wel duur te staan, letterlijk en figuurlijk. Waar tegenwoordig pas na vijf gele kaarten een schorsing volgt, was dat destijds na één kaart al zo en bovendien moest Edens een boete van honderd gulden betalen.

De verdediger zal door dit bijzondere feit tot in lengte van jaren genoemd blijven worden in voetbalquizzen, maar zijn voetbalcarrière was meer dan alleen die gele kaart. Maar liefst zeven jaar lang speelt Edens voor Veendam, waarin hij tot 185 duels komt voor de club aan de Langeleegte. Na zijn vertrek keert hij terug bij WVV in zijn geboortestad Winschoten, waar hij ook zijn carrière begon. In diezelfde plaats overlijdt hij ook op 21 oktober 2018, slechts 71 jaar oud, na een lang ziekbed.

Foto: Wikimedia Commons 

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button