Regionaal nieuws

Voor helft Nederlanders lastig de energierekening te betalen bij excessief stijgende energieprijzen

- advertentie -

Landelijk – Bijna de helft van de Nederlanders (47%) geeft aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. In september 2021 was dat nog 30%. Op datzelfde moment gaf nog maar 3 op de 10 Nederlanders aan dat 10% van het inkomen naar de energierekening gaat, nu geldt dat voor bijna 5 op de 10 Nederlanders (45%). Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

- advertentie -

Deze cijfers zijn niet onverwacht: ten opzichte van juli 2021 zijn de prijzen van nieuwe energiecontracten fors gestegen. Het tarief voor stroom in een éénjarig energiecontract steeg gemiddeld met 538%, voor een variabel contract is dat 623%. De gasprijs in een éénjarig energiecontract steeg met 249%, in een variabel contract komt die stijging neer op 662%.

Voorschotbedrag flink gestegen
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Inmiddels is de stijging van de energiekosten voor sommige huishoudens duizenden euro’s per jaar. Het is dus niet vreemd dat het aantal mensen dat zich afvraagt of ze de rekening nog kunnen betalen snel toeneemt. Er zijn huishoudens waarbij het voorschotbedrag 400 euro per maand hoger werd wanneer zij een nieuw contract moesten afsluiten of oversluiten wanneer hun vaste contract eindigde. De onzekerheid over de gaslevering blijft de energieprijzen helaas nog steeds opdrijven, ondanks de tijdelijke btw-verlaging.”

Stijging energiekosten voorbode rest van economie
De Kok: “Deze eerste forse stijging van de energieprijzen vanaf het derde kwartaal in 2021 was eigenlijk een voorbode voor de rest van de economie. Energie zit indirect overal in verweven en we krijgen nu te maken met een spin-off-effect. Bedrijven geven steeds vaker aan dat zij hun prijzen noodgedwongen verhogen vanwege de hoge kosten. De kosten voor productie en transport stijgen en het is duurder om voedsel te produceren en te koelen, dus veel boodschappen worden duurder. Het komt er dus op neer dat eigenlijk alles duurder wordt.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button