Algemeen

Wanhopige bewoners schilderen gevel oude monumentale boerderij knalroze

- advertentie -

Drieborg – ‘Zie dit als een noodkreet’, zegt akkerbouwer Boelo ten Have terwijl hij een rolsteiger voor zijn boerderij in Drieborg op klautert. ‘Vandaag doen we wat me pijn aan het hart doet. Mijn overgrootvader die hier vlakbij in Nieuw Beerta begraven ligt zou zich in zijn graf omdraaien.’ schrijft RTV Noord.

- advertentie -

Boelo is de zesde generatie die op deze plek boert. Hij verbouwt bieten en graan. Tien jaar geleden zagen hij en zijn partner Annemarie dat scheuren die eerst scheurtjes waren in de muren en de gevel van hun pand steeds langer en dieper werden. Inmiddels kun je je hand door de scheur in één van de muren steken.
Waar je ook kijkt is het pand beschadigd. Het stucwerk op het plafond in de statige hal wordt door een houten stellage ondersteund om te voorkomen dat het met een klap naar beneden komt.

Grondwaterpeil is gezakt
Volgens het stel wordt de schade hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat het grondwaterpeil is gezakt door de gaswinning verderop in de provincie. Daardoor zijn de koppen van de houten palen waarop het huis rust gaan rotten, vermoeden ze. Gevolg: ernstige verzakkingen en diepe scheuren. Maar het stel komt niet in aanmerking voor hulp, omdat de boerderij iets buiten het officiële aardbevingsgebied ligt.

‘We zijn bij alle instanties geweest’, zegt Boelo. ‘Het Centrum Veilig Wonen, IMG, Nationaal Coördinator, Libau, Monumentenzorg, noem maar op. Iedereen is begaan met ons lot, maar het eind van het liedje is dat niemand zich verantwoordelijk voelt. We zitten met onze handen in het haar.’

Wanhoopsactie
Ten einde raad ondernemen Boelo en Annemarie daarom vrijdag een wanhoopsactie: ze schilderen de gevel van hun 157 jaar oude boerderij, een Rijksmonument, knalroze. ‘We hopen dat dit de aandacht trekt, en dat er beweging komt in de zaak.’

Boelo staat met een bezwaard gemoed op de rolsteiger te kwasten, terwijl Annemarie een verdieping lager bezig is. In twee uur tijd verandert het beeldbepalend pand compleet van aanzicht.

- advertentie -

Sloop mag niet
Het zou minimaal anderhalf miljoen euro kosten om de boerderij en de fundering op te knappen. Boelo en Annemarie zijn inmiddels zo ver dat ze ook eventueel willen overgaan tot sloop, om vervolgens nieuwbouw te plegen. ‘Maar dat mag ook niet’, verzucht Boelo. ‘Het is een Rijksmonument.’
Ook het knalroze schilderen van een monument mag niet. ‘Misschien krijgen we een bekeuring’, zegt Ten Have. ‘Het zij zo. Maar dat merken we dan wel weer. Het belangrijkste is dat er beweging komt.’

Oproep

‘We roepen ook andere mensen met schade op iets aan hun huis roze te schilderen’, besluit Annemarie. ‘Op die manier kun je duidelijk maken dat het aan de buitenkant goed lijkt, maar dat er binnen veel schade is.’

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button