Algemeen

Knooppunt Blauwe Roos in zomer 2023 op de schop

- advertentie -

Winschoten – De welbekende Blauwe Roos, ook wel inmiddels bij velen de ‘Blauwe Knoop’ genoemd… gaat in 2023 op de schop. Beter gezegd, in de zomervakantie wordt er aan het verkeersknooppunt gewerkt en ook in de bouwvakantie gaan de werkzaamheden gewoon door.

- advertentie -

De provincie Groningen heeft voor deze periode gekozen omdat het dan rustiger is op de weg. Op de rotonde komt verkeer samen uit vijf richtingen: Groningen, Winschoten, Beerta, Finsterwolde en Duitsland. Verkeer dat vervolgens richting Winschoten moet, komt over een brug. En die brug zorgt vaak voor problemen.

Normaliter gaan er op de doordeweekse dag zo’n 20.000 voertuigen over het knooppunt. De Blauwe Roos is daarmee een van de drukste knooppunten in Oost-Groningen.

Geen hogere brug
De Blauwe Roos is 12 jaar geleden aangelegd, maar sindsdien heeft het grote problemen. Dagelijks zijn er files, vooral wanneer de Beertsterbrug geopend moet worden voor scheepvaartverkeer. Een nieuwe, hogere Beertsterbrug zou een oplossing zijn, maar die is erg duur en bovendien is de huidige nog niet afgeschreven.

Wel is er gekeken hoe de doorstroming beter kan. Het is de bedoeling dat er een tussenweg, een bypass, komt voor verkeer dat vanuit Groningen over de A7 rijdt. Dat hoeft daardoor niet meer over de rotonde. Ook wordt die rotonde dubbelbaans gemaakt. Al deze maatregelen moeten de doorstroming verbeteren.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: ingezonden

De provincie Groningen is druk bezig met de voorbereidingen, dit doen zij in overleg met de gemeente Oldambt en Rijkswaterstaat. Zo worden er momenteel tekeningen gemaakt en de vergunningen in orde gemaakt. Cruciaal is ook dat Provinciale Staten het licht op groen zetten en het geld beschikbaar stellen.

- advertentie - 

Oplossing tot 2030
De inschatting is dat het een oplossing biedt tot 2030. Voor de lange termijn oplossing na 2030 is meer onderzoek nodig. De kosten worden beraamd op meer dan twee miljoen euro. De provincie Groningen, Rijkswaterstaat en de gemeente Oldambt gaan dit samen betalen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button