Algemeen

Open dag tijdens Weekend van het Varken bij Ten Have-Mellema in Beerta

- advertentie -

Beerta – Op zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Beerta is iedereen welkom bij de familie Ten Have-Mellema. Annechien geeft er samen met haar man Menno, zoon Detmer en hun medewerkers uitleg over de Nederlandse varkenshouderij.

- advertentie -

Tijdens het Weekend van het Varken organiseren ze bovendien allerlei leuke activiteiten op hun erf. Het Weekend van het Varken duurt op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Diervriendelijke varkenshouderij geeft varkens de ruimte om naar buiten te gaan
Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. Op het varkensbedrijf van Annechien ten Have leven zeugen die regelmatig jonge biggetjes krijgen. De biggen groeien er op tot volwassen varkens die klaar zijn voor de slacht.

De varkenshouderij van Annechien ten Have is een bijzondere varkenshouderij. Als enige in Nederland leven de varkens hier volgens het 2 sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De varkens hebben hier meer ruimte. Binnen hebben de varkens stro waarop ze lekker kunnen liggen, wroeten of spelen. Bovendien kunnen de dieren lekker naar buiten. Handig zijn de varkens om zelf de deur naar buiten te openen. Elke dag geven de dierverzorgers de varkens bij Annechien ten Have een handje hooi.

Het is een echt gezonde traktatie voor de dieren. Bijzonder bij het bedrijf van de familie Ten Have-Mellema is ook dat moedervarkens er biggen ter wereld brengen in vrijloop kraamhokken. Zowel tijdens de bevalling als de kraamperiode kunnen moederzeug en haar kleintjes vrij rondlopen. Om ervoor te zorgen dat er veel veiligheid is voor de biggetjes, investeerde de familie in biggennestjes. Warme, afgeschermde bakken met de geur van het moedervarken waar de biggetjes graag gaan liggen slapen. Het zorgt ervoor dat de moeder niet per ongeluk op haar kleintjes gaat liggen.

Naast diervriendelijk is de varkenshouderij van Ten Have-Mellema ook duurzaam. De mest van de varkens wordt gebruikt om granen en akkerbouwproducten te telen en om elektriciteit te produceren voor ongeveer 5000 huishoudens. Om de biodiversiteit te stimuleren zaait de familie Ten Have bloemrijke akkerranden rond haar akkers. Daarmee beschermen ze ook het water in de sloot. Het vlees van de varkens wordt verkocht als Hamletz, scharrelvlees van Annechien in bepaalde supermarkten en vanaf het eigen erf. In Groningen en Drenthe is het vlees ook te koop via internet.

- advertentie -

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf
Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Ten Have-Mellema van alles te zien en te doen. Zo vertellen de familie en haar medewerkers zelf graag over hun bedrijf. Iedereen mag er van heel dichtbij naar de varkens kijken.

- advertentie - 

Voor de kinderen is er een springkussen en een speurtocht waarmee je een boeren diploma kunt halen. Natuurlijk kunnen bezoekers het vlees van eigen erf proeven. Het Weekend van het Varken in Beerta wordt gehouden aan de Ulsderweg 8 en is gratis te bezoeken op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf van de familie Ten Have-Mellema is alleen te bezoeken tijdens het weekeinde van het varken. Of anders op afspraak.

Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van tientallen zichtstalhouders in Nederland. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.thepigstory.nl. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere Nederlandse varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button