Politiek

‘Buikpijn en hoofdpijn’ over besluit om zwembad De Hardenberg te sluiten

- advertentie -

Finsterwolde – Het is nog niet te voorspellen of zwembad De Hardenberg in Finsterwolde op slot gaat, of dat de politiek nog een reddingsboei gooit. De meeste partijen in de gemeente Oldambt houden woensdagavond de kaarten tegen de borst. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Dat betekent niet dat de partijen er helemaal niks over hebben gezegd. Zij geven toe dat zij met het onderwerp in de maag zitten. Gloort er dan toch licht aan het einde van de tunnel voor zwemliefhebbers in Finsterwolde en omstreken?

Zwembad

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om zwembad De Hardenberg in Finsterwolde en de bijbehorende sporthal af te stoten. Of, in het gunstigste geval: te verkopen. Maar behoud is in elk geval niet gegarandeerd.

Op die manier bezuinigt de gemeente jaarlijks zo’n 500.000 euro. Maar het college hoeft niet te rekenen op steun van haar eigen inwoners. Honderden tegenstanders van de plannen kwamen vorige week naar de raadszaal van Oldambt om te laten zien hoe belangrijk dit onderwerp voor hen is. En dat heeft blijkbaar indruk gemaakt.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl (archief)

Bizar en ontzettend frustrerend
CDA’er Simeon Naaijer: ‘Het is bizar en ontzettend frustrerend wat er lijkt te gebeuren bij De Hardenberg.’ De partij maakt zich zorgen om ‘de klap die de leefbaarheid in Finsterwolde en de omliggende dorpen krijgt’. D66 laat een soortgelijk geluid horen.

Opvallend: beide partijen stemden in 2019 in met het voorgenomen besluit om per 1 januari 2023 500.000 euro te bezuinigen op de sport. Wel is het zo dat er in de tussentijd nieuwe verkiezingen zijn geweest. Er zitten dus andere raadsleden dan destijds.

Buikpijn, hoofdpijn

Ook Gemeentebelangen Oldambt stemde in 2019 vóór de bezuiniging. Die partij zit op dit moment in de coalitie en levert dus een wethouder in het college dat deze bezuiniging voorstelt. Vaak zit een partij op één lijn met de wethouder, maar er lijkt toch iets van ruimte te zitten.
Albert Kuiper, fractievoorzitter van de partij: ‘Wij hebben hier de ene dag buikpijn van, de andere dag hoofdpijn. Wij zijn er nog niet uit.’ De PvdA, die in hetzelfde schuitje zit, noemt het ‘een heel lastig dossier’.

Nog twee weken spanning

Op 28 september moeten de partijen hun kaarten op tafel leggen. Dan vergaderen zij over de toekomst van het zwembad en de sporthal. Mogelijk wordt die avond al een besluit genomen.

VCP’er Jan Kenter, die ‘naast hoofdpijn en buikpijn ook buikloop krijgt van dit onderwerp’, noemt het ‘nog geen gelopen race dat dit voorstel erdoor komt’. Hij probeerde nog om het voorstel volledig van tafel te krijgen, omdat er volgens hem ‘teveel onduidelijkheid is en dat die eerst weggenomen moet worden’, maar hij kreeg het college niet terug naar de tekentafel.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button