Weerbericht

Eerste grondvorst van dit najaar gemeten op vliegveld Eelde

- advertentie -

Landelijk – Voor het eerst dit najaar heeft het plaatselijk op klomphoogte gevroren. Op meetpunt Eelde in Drenthe (vliegveld bij Groningen) daalde de temperatuur aan de grond vannacht naar -1,8 graden. Gemiddeld komt het op 28 september tot de eerste grondvorst na de zomer. Vorig jaar kon op 21 september het eerste minnetje voor de temperatuur na de zomer worden gezien.

- advertentie -

De eerste grondvorst na de zomer van dit jaar komt officieel op 20 september te staan. Het kwik op klomphoogte op meetpunt Eelde dook om 0:40 uur onder het vriespunt (-0,1 graden). Temperatuurwaarden per dag lopen officieel van 0:00 UTC tot 24:00 UTC tijd en dat is op dit moment (vanwege zomertijd) van 2:00 tot 2:00 uur.

Ook op het meet punt bij Enschede, vliegveld Twenthe, kwam het vannacht tot vorst aan de grond. Hier dook het kwik op klomphoogte om 3:10 uur vannacht voor het eerst onder het vriespunt en kwam het minimum tot dusver uit op -0,7 graden.

Door brede opklaringen kon het zover afkoelen. Ook is verspreid over het land mist ontstaan. Geen mist op grote schaal, maar plaatselijk komen wel mistbanken voor. De mist zit vooral boven weilanden en sloten.

Periode zonder vorst aan de grond
In de periode 20 juli tot en met 21 augustus heeft het nog nooit ergens in het land aan de grond op een officieel meetpunt gevroren. Op 10 augustus 1986 was het bijna zover. De temperatuur daalde in Twente naar precies 0,0 graden. Ook op 21 augustus 1986 daalde de temperatuur bij de grassprietjes naar 0,0 graden in Volkel.

De meest vroege datum dat grondvorst na de zomer werd gemeten is 22 augustus 1973. De temperatuur daalde op de meetstations Twente, Valkenburg (Zuid-Holland) en Soesterberg op klomphoogte tot onder nul. Twente noteerde zelfs een temperatuur van -2,2 graden.

- advertentie -

Ook in 1993 kwam het uitzonderlijk vroeg tot vorst aan de grond. Op 29 augustus daalde de temperatuur in Soesterberg, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven tot onder nul. In Soesterberg werd het -0,4 graden.

- advertentie - 

Laatste jaren steevast in september al grondvorst
Sinds 2018 komt de eerste grondvorst na de zomer steevast in september voor. Zowel in 2021 als in 2020 daalde de temperatuur op 21 september voor het eerst lokaal tot onder nul. In 2019 verscheen het eerste minnetje voor de temperatuur op 18 september en in 2018 was het op de eerste dag van de meteorologische herfst het geval (1 september).

In 2017 daalde het kwik op 9 oktober voor het eerst weer onder nul, in 2016 op 6 oktober en in 2015 op 27 september. In 2014 kwam het pas recordlaat tot de eerste vorst aan de grond. Op 5 november daalde de temperatuur in Eindhoven aan de grond naar -0,6 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button