Regionaal nieuws

UMCG opent nieuwe spoedeisende hulp

- advertentie -

Groningen – Op maandag 26 september is de nieuwe Spoedeisende hulp van het Universitair Medisch Centrum Groningen feestelijk geopend. Namens de raad van bestuur verrichtte Stephanie Klein Nagelvoort Schuit samen met drie medewerkers van het Centrum Acute Zorg op ludieke wijze de opening.

- advertentie -

‘Meer groen, lichte ruimtes, een goede akoestiek: overal is aan gedacht om er een zo prettig mogelijke omgeving van te maken voor zowel patiënten als medewerkers’, vertelt Johan van der Meer, manager van het Centrum Acute Zorg. Samen met moderne traumakamers en de polikliniek Traumachirurgie vormt de Spoedeisende Hulp het Centrum Acute Zorg van het UMCG.

Van der Meer is ontzettend trots op de nieuwe SEH, waar de patiënten voortaan nog beter geholpen kunnen worden en medewerkers prettiger kunnen werken. ‘De behandelkamers en traumakamers zijn modern en van alle gemakken voorzien. Van dimbaar licht tot een infraroodpaneel voor extra warmte: het zijn dit soort kleine dingen die het voor de patiënt net wat aangenamer maken.’

Volgende stap: Critical Decision Unit
De nieuwe SEH is een eerste stap in de vorming van een geheel nieuw Centrum Acute Zorg. Nu de SEH klaar is, kan gestart worden met een volgende stap: het verbouwen van de huidige locatie van de Spoedeisende Hulp tot Critical Decision Unit. Hier komen patiënten die langer behandeld moeten worden nadat zij op de Spoedeisende Hulp zijn opgevangen. Hier wordt besloten of een opname nodig is of dat de patiënt toch naar huis kan gaan. Dit bouwproject is naar verwachting medio 2024 klaar.

Nieuwe technieken en technische snufjes
Op de SEH komen patiënten binnen met een acute (levensbedreigende) aandoening en patiënten met complexe, acute zorgvragen’, vertelt Van der Meer. ‘Onze collega’s zijn gespecialiseerd in triage en het binnen 24 uur stabiliseren, diagnosticeren en behandelen van deze patiënten. Vervolgens bepalen wij in samenspraak met de patiënt en zijn naasten en in afstemming met onze partners waar de vervolgzorg het beste kan plaatsvinden.’

Het UMCG verleent hoog complexe zorg aan de hele regio. SEH-patiënten blijven vaak langer dan in andere ziekenhuizen en de specialistische zorg vraagt veel aandacht. Daarom zijn de ruimte en nieuwe faciliteiten van het Centrum Acute Zorg ook echt nodig. De nieuwe SEH is uitgevoerd met allerlei technische snufjes en nieuwe, moderne technieken. Een voorbeeld hiervan is de Tempus. Met dit systeem kan een verpleegkundige sneller bloed voor onderzoek naar het laboratorium sturen. Dit gaat nu via de buizenpost, waarbij er allerlei extra handelingen gedaan moeten worden, waardoor het meer tijd kost.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button