Op stap

Het tuinpad op – In Nachbars Garten

- advertentie -

Oldambt – Het tuinpad op – In Nachbars Garten zet zich in voor het open stellen van bezienswaardige particuliere tuinen en wil de aandacht vestigen op bijzondere openbare tuinen en parken. De openstelling van particuliere tuinen is in vele Europese landen inmiddels een bekend fenomeen, maar Het tuinpad op – In Nachbars Garten is uniek omdat deze stichting grensoverschrijdend werkzaam is, nl. in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland.

- advertentie -

De basis voor deze ‘bloeiende’ organisatie werd in 1984 door enkele enthousiaste tuinliefhebbers in de provincie Groningen gelegd. In 1992 was het “Jaar van Europa” voor de Stichting aanleiding om de stap vanuit de provincie Groningen over de grens in richting Duitsland te doen. Om het Duitse deel enigszins af te bakenen werd gekozen voor het gebied Noordwest Nedersaksen tot ca. Oldenburg in oostelijke richting en Lingen/Ems in zuidelijke richting (Emsland). Nog iets later werd ook de provincie Drenthe toegevoegd.

Tweejaarlijks wordt er een kleurrijke tuinengids uitgegeven. Deze gids biedt veel informatie over 120 aangesloten de tuinen. Het boekje heeft een handzaam formaat met 170 bladzijden op A5 formaat en is tweetalig (Nederlands en Duits). De gids bevat informatie over alle 120 aangesloten tuinen en van elke tuin een kleurenfoto.

Met behulp van een kaartje, pictogrammen en teksten met praktische informatie zoals openingsdagen is snel te zien wat er verwacht kan worden. Alle aangesloten tuinen worden regelmatig door de stichting beoordeeld om de kwaliteit en de bezienswaardigheid te waarborgen. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een tuinencommissie gekeurd op gastvriendelijkheid, (planten)kennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin. Na goedkeuring wordt de tuin iedere drie jaar opnieuw bezocht om de bezienswaardigheid van het tuinenbestand op peil te houden. De gids is veelal verkrijgbaar bij aangesloten tuineigenaren of via www.hettuinpadop.nl.

Herfsttuinmarathon
Naast het uitgeven van de tuinengids worden er door de stichting jaarlijks een aantal “tuinenmarathons” georganiseerd. Tijdens een tuinenmarathon kunnen tuinliefhebbers zonder een vooraf gemaakte afspraak een selectie van de tuinen bezoeken. Deze tuinen openen van 11-17 uur de tuinpoorten. De entree is soms gratis, soms wordt een vrije gift op prijs gesteld of er wordt entree gevraagd.

De lijst met deelnemende tuinen wordt voortdurend bijgewerkt en is te vinden op www.hettuinpadop.nl onder tuinagenda. De hersttuinenmarathon is op 1 en 2 oktober.

- advertentie -

 

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button