Algemeen

Raimond & Saskia (5): Op avontuur in Oostenrijk

- advertentie -

Raimond en Saskia emigreren naar Oostenrijk, we volgen ze op de voet en plaatsen elke maand op OldambtNu.nl een artikel.

- advertentie -

Winschoten/ Villach- Erlendorf (AT) – Vandaag overbruggen we opnieuw de kleine 1200 kilometer middels videobellen. Aan weerskanten aan de koffie, Raimond en Saskia hebben even een pauze van het klussen. Saskia neemt me meteen mee naar het appartementenhuis waar Raimond twee dakramen heeft geplaatst. Nog nooit eerder gedaan, maar á la Pippi Langkous “Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan” is dit super gelukt. Naast het raam wat er al was (wat een fenomenaal uitzicht!) is het nu een mooie lichte loft.  Er is geïsoleerd en nu kunnen de plafonds en muren worden afgewerkt. De elektriciteits leidingen zijn aangelegd en de contouren van de ruimtes zijn goed zichtbaar, dit wordt vast een heerlijke ruimte.

Saskia heeft het huis van een nieuwe kleur voorzien, van het harde geel nu een mooie zachte kleur. In het dorp hebben bijna alle huizen een andere kleur.

Regelmatig zie ik in tv series als “Ik vertrek” dramatische taferelen wanneer mensen vanuit Nederland vol enthousiasme naar het buitenland vertrekken om daar een B&B, hotel of appartementencomplex te beginnen maar vervolgens stranden als het allemaal anders loopt dan gedacht.  Zijn deze mensen niet goed voorbereid? Naïef? Geen plan? Ook Saskia ziet deze uitzendingen op tv. “Vergeet niet dat je, naast volle overtuiging en enthousiasme, ook een heel goed plan moet hebben. Dat hebben we. Raimond beheert de begroting en weet precies waar we staan” zegt ze. Het personeel van de Bauhaus kent ons inmiddels zo vaak als we er komen, maar je moet weten waar je mee bezig bent. De ene keer vallen de kosten hoger uit dan begroot, dat moet je incalculeren.”  Andere belangrijke aspecten zijn je overtuiging om het te gaan doen en jezelf op de laatste plaats zetten.

“Voor ons is er geen achterdeur” zegt Saskia hierover. Raimond en Saskia gaan het niet “proberen”, ze gaan het doen. Geen achterdeur “als het niet lukt dan gaan we terug”, maar “Oostenrijk wordt ons thuisland.” En, niet onbelangrijk, “het gaat niet om ons. Wij gaan hier wonen en passen ons aan aan de cultuur. Op zondag nemen we de zondagsrust in acht. Uit respect voor de heersende cultuur, uit respect voor het land waar wij te gast zijn.  Er is hier een zekere rust, je ervaart hier dat je maar klein bent. Kleiner dan de natuur, aangewezen op elkaar.

Enkele weken geleden gingen de “klussers”, waaronder de zoon van Saskia weer terug naar Nederland. Twee maanden waren ze er samen geweest.  Ook Raimond was weer naar zijn werk, en dan ineens is Saskia er alleen. “Ja, dat is slikken, en echt blij was ik niet”. Maar dan zijn daar de buren, die haar uitnodigen voor “kaffee und kuchen” op de “50 ste geburtstag” van de buurman.  Dat zijn de momenten waarop je merkt dat je wordt opgenomen in de gemeenschap, deze momenten moet je koesteren en waarderen.

- advertentie -

De eerste sneeuw is al gevallen in de provincie, waar ook vele skipistes liggen, voor zowel de beginnende als de meer ervaren skiërs. De temperatuur daalt. vanochtend was het 4 graden boven 0 in huis. Dan ben je blij met de houtkachel. Er wordt hier voornamelijk op hout en olie gestookt, in de rotsachtige grond is geen gas te winnen. Vanaf 2030 is op olie stoken niet meer toegestaan, en zullen hier alternatieven voor gezocht moeten worden.

- advertentie - 

Erlendorf is een dorp met zo’n 400 inwoners. Het is 10 minuten met de auto naar Villach, een stad met 60 000 inwoners. Villach is de op een na grootste stad van de deelstaat Karinthie,  Klagenfurt is de hoofdstad van deze meest zuidelijke, en zonnige provincie.  Villach wordt omgeven door de Alpen. Rondom de stad zijn een aantal meren  zoals de Worthersee, de Ossiacher See en de Faaker See. Ten zuiden van Villach, bij Arnoldstein,  ligt het drie-landenpunt van Oostenrijk, Italie en Slovenie. En dan de bergen… de Alpen, met als grootste reus de Grossglockner, met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk.

Heiligenblut, of Heiligenblut am Großglockner, is een pittoresk dorpje aan de voet van de Grossglockner. Bij het dorpje begint dan ook de Großglocknerpas, een prachtige panoramische route, maar het dorpje zelf is ook al een bezienswaardigheid. Het plaatsje wordt gekenmerkt door de hoge toren van de St. Vincent kerk, die mooi uitsteekt tegenover het groene landschap rondom Heiligenblut.

Ben erg benieuwd…immers, de vorige keer riep Saskia enthousiast “kom je kijken?” en ik riep, net zo enthousiast, “ja, we komen kijken, én klussen!”. En dat gaan we doen. Over enkele weken gaan we naar Raimond en Saskia, om te kijken, te beleven, te klussen en te genieten van al hetgeen ze met ons delen!

Wordt vervolgd…

Lees ook:
– Raimond & Saskia (4) : op avontuur in Oostenrijk
– Raimond & Saskia (3): op avontuur in Oostenrijk
– Raimond & Saskia (2): op avontuur in Oostenrijk

– Raimond & Saskia (1): op avontuur in Oostenrijk

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button