Algemeen

Ommelander Ziekenhuis vanaf nu volledig rookvrij

- advertentie -

Scheemda – Vanaf gisteren, maandag 3 oktober,  is het ziekenhuisterrein van het Ommelander Ziekenhuis volledig rookvrij. Vorig jaar kondigde het ziekenhuis aan in 2022 rookvrij te willen zijn om zo bij te dragen aan de rookvrije generatie en sinds deze week is het zover.

- advertentie -

Er mocht op het terrein nog worden gerookt in twee speciale rookhaltes, maar deze zijn vanaf nu buiten gebruik. Vandaag is met een symbolische samenkomst een nieuwe stap gezet om de gezondheid van de doelgroep te verbeteren. Onder het toeziend oog van medewerkers gingen groep 7 en 8 van basisschool de Annewieke uit Scheemda met graffiti aan de slag om de rookhaltes vrolijk te versieren. Voor de panelen wordt een mooie bestemming gezocht. De rookhaltes worden vervolgens weggehaald en afgevoerd.

Rookvrije generatie
Het Nationale preventieakkoord richt zich op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het akkoord wil voorkomen dat jongeren in aanraking komen met roken en heeft als ambitie dat kinderen in 2040 rookvrij kunnen opgroeien.

Bas Wallis de Vries, voorzitter van de raad van bestuur, vindt dit een belangrijk doel: “Een ziekenhuis draait om beter worden en gezond blijven, roken past hier niet bij. We vinden het belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije generatie en daarom zijn we blij dat we vandaag met de volgende generatie een stap hebben gezet voor de volgende generatie.”

Leefbaarheid regio
Marhin Schipper, gynaecoloog en medisch manager acuut, is blij met de ontwikkeling: “Ik denk dat het een goed voorbeeld is voor de omgeving en de regio. Bijna dagelijks vertellen we patiënten dat het belangrijk is om te stoppen en wat de voordelen zijn. Daar past het faciliteren van roken niet bij. Roken en een ziekenhuis gaan gewoon niet samen.”

Dat het ingrijpend zal zijn, begrijpt ook Marhin: “Het is een grote ingreep, maar soms moet je gewoon in één keer iets omgooien. Dan is het even lastig, maar is het doel wel bereikt. Vroeger was het nog heel normaal om te roken in een restaurant of café. Dat is nu echt ‘not done’. Hier zijn we met z’n allen ook gewend aan geraakt. Zo is het nu ook: men moet eraan wennen. Samen op weg naar een rookvrije generatie.”

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button