Weerbericht

Zomertijd eindigt met zomerweer

- advertentie -

Landelijk – Komende zondag wordt de klok een uur teruggezet en daarmee start de wintertijd. Tijdens de laatste dagen van de zomertijd is de temperatuur nog bijzonder hoog en kunnen we spreken van nazomerweer. Ook in het weekend is het nog zeer zacht, maar volgende week wordt het geleidelijk minder warm.

- advertentie -

Zoals elk jaar gaat in het laatste weekend van oktober de klok een uur terug. Daardoor kunnen we zondagochtend een uurtje langer slapen. De wintertijd duurt tot en met 26 maart 2023. Wintertijd betekent voorlopig nog geen winterweer, want tijdens het verzetten van de klok is het in de nacht zeer zacht met 12 tot 14 graden.

Op de eerste dag van de wintertijd, zondag, zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en het wordt 18 graden in het noorden en 22 in het zuiden. In het midden van het land is het een graad of 20. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht.

Komende dagen bijzonder warm
Tijdens de laatste dagen van de zomertijd is de temperatuur bijzonder hoog, zeker als we kijken naar de tijd van het jaar. Woensdag wordt het 17 tot 20 graden, donderdag stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden. Temperaturen van 13 of 14 graden zijn heel gebruikelijk eind oktober.

Vrijdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en wordt het bijna overal een warme dag. In het noorden wordt het 20 graden, in het zuiden kan het 24 graden worden.

Vierseizoenentijd
Een paar jaar terug pleitten we voor het permanent verzetten van de klok met een half uur, tussen zomer- en wintertijd in. De klok nog één keer een half uur verzetten brengt een aantal voordelen met zich mee, zoals minder files en ongelukken in de avondspits. Ook profiteren we dan van extra ochtendlicht in september en oktober ten opzichte van de huidige zomertijd. Meer voor-, maar ook nadelen lees je hier.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button